Ανάσα στις τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου προσπαθεί να δώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δρομολογεί σχέδιο για να αγοράσει η ΕΚΤ πακέτα δανείων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας και της Μεγαλονήσου, όπως ανέφεραν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Με βάση το νέο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ για τη στήριξης της ευρωζώνης, η τράπεζα θα μπορεί να αγοράζει πακέτα τιτλοποιημένων δανείων (Asset Backed Securities ή ABS).

Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, όμως, σήμερα η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει τέτοια δάνεια από τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες επειδή η πιστοληπτική αξιολόγησή τους είναι χαμηλότερη από το όριο που έχει τεθεί. Τώρα ο Ντράγκι, όπως όλα δείχνουν, θα προτείνει να αλλάξουν οι απαιτήσεις για την αξιολόγηση των τιτλοποιημένων αυτών στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών για να μπορούν να γίνονται και αυτά δεκτά από την ΕΚΤ.

Μια τέτοια κίνηση, που θα γίνει εφικτή εάν δοθεί το πράσινο φως από άλλες χώρες της ευρωζώνης, θα παρείχε ρευστότητα πολλών δισ. ευρώ στις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες, βοηθώντας σημαντικά κατ’ επέκταση την οικονομία των δύο χωρών.

ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει να ξεπεραστεί η αντίδραση της Γερμανίας, δημιουργώντας πιθανά ακόμη και συγκρούσεις μέσα στους κόλπους της ΕΚΤ, σημείωνε η βρετανική εφημερίδα. Οι περισσότερες αντιδράσεις αναμένεται ότι θα προέλθουν από τον επικεφαλής της πανίσχυρης Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκφράσει την αντίθεσή του στις αγορές τιτλοποιημένων στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ. Ο Βάιντμαν υποστήριζε ότι μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε μεγάλους κινδύνους για τον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο, με τα μάτια όλων να είναι στραμμένα στον Ντράγκι, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει μεταξύ άλλων σχέδιο αγοράς ABS.