Στις πλάτες των αγροτών, αλλά… διά της πλαγίας οδού, θα πέσει όπως φαίνεται το βάρος από τις παράνομες ενισχύσεις του πακέτου Χατζηγάκη ύψους 424 εκατ. ευρώ μαζί με τους τόκους.

«Είναι δύσκολο να δώσουν πίσω χρήματα οι αγρότες, η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη, είμαι αισιόδοξος», ανέφερε τη Δευτέρα για το θέμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης.

Σύμφωνα ωστόσο με άλλες πηγές εξετάζεται κάποια από τα κονδύλια του πακέτου Χατζηγάκη να δεσμευθούν από το Ταμείο De Minimis (σσ: αφορά αποζημιώσεις για έκτακτες ανάγκες), που για την Ελλάδα ανέρχεται ετησίως σε 100 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, η ανάκτηση των 400 εκατ. ευρώ θα γίνεται μέσω περικοπών κάθε χρόνο κάποιων κονδυλίων από το εν λόγω Ταμείο.

«Εγιναν λάθη και από την τότε κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση», είπε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης.

Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο. Οπως δήλωσε ο κ. Καρασμάνης, η Ελλάδα κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή αίτηση αναστολής κατά της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) που ορίζει ότι οι έλληνες αγρότες πρέπει να επιστρέψουν εντόκως τις ασυμβίβαστες επιδοτήσεις για τα έτη 2008-2009 που είχαν δοθεί από την τότε κυβέρνηση. Επιπλέον εντός της εβδομάδας θα κατατεθούν και τα ασφαλιστικά μέτρα ώστε να παγώσει η εφαρμογή της απόφασης.

Ανοιγμα σε Κίνα, Ινδία

Στο μεταξύ, άνοιγμα σε Κίνα, Ινδία, Σαουδική Αραβία για τη διάθεση ποσοτήτων ακτινίδιων, μήλων, και φράουλας, εξετάζει η ελληνική πλευρά. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οργανώσεων παραγωγών και εφοπλιστών. Εφόσον κλείσουν οι συμφωνίες, η αποστολή των φρούτων θα γίνεται με πλοία, χωρίς να αποκλείονται – σε μεμονωμένες περιπτώσεις- και οι αεροπορικές αποστολές.

Οπως πάντως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αφενός γιατί οι συνεταιρισμοί δεν διαθέτουν την εμπειρία της αποστολής ποσοτήτων με πλοία, αφετέρου γιατί οι εφοπλιστές απαιτούν την πληρωμή μετρητοίς.

Τα πορίσματα

Αναφορικά με τα πορίσματα του οικονομικού εισαγγελέα σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις που ελάμβαναν από τον ΕΛΓΑ, οι αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ο Καρασμάνης είπε ότι το θέμα το χειρίζεται ο Κουκουλόπουλος και αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

Πηγές, ωστόσο, του υπουργείου ανέφεραν ότι από τα πορίσματα δεν φαίνεται να προκύπτουν σοβαρά επιβαρυντικά στοιχεία για τις τρεις οργανώσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι φάκελοι θα κατατεθούν στις 15 Οκτωβρίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Το υπουργείο θα υιοθετήσει αυτό που θα συμφωνηθεί στη Βουλή.