«Επτά δισ. ευρώ χρειάζεται η αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα, η πιεστική κατάσταση στην χρηματοδότηση θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο, καθώς τα χρήματα θα πάνε στη φορολογία, ενώ οποιαδήποτε πρόβλεψη για το 2015 είναι επισφαλής λόγω της πολιτικής κατάστασης».

Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας του Εμπορίου, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ενώ σημείωσε ότι επειδή το έλλειμμα ρευστότητας είναι πιεστικό, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας επαναφέρει στην κυβέρνηση την πρότασή της για την δημιουργία τράπεζας μικρομεσαίων. Η τράπεζα αυτή, εκτιμά ο κ.Κορκίδης, μπορεί να δημιουργηθεί από τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ, σε συνεργασία με τις υγιείς συνεταιριστικές τράπεζες, με κεφαλαιακή ενίσχυση των τελευταίων με τα διαθέσιμα χρήματα από τα ομόλογα του Ταμείου.

Για τα άλλα θέματα που ταλαιπωρούν την αγορά όπως είναι τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, τα λουκέτα, η αλλαγή προς το δυσμενέστερο στις εργασιακές σχέσεις και η ασφαλιστική κάλυψη των εμπόρων, η ΕΣΕΕ προωθεί συγκεκριμένες δράσεις.

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι, τον τελευταίο χρόνο οι μισθοί είναι στάσιμοι στο εμπόριο και παρατηρείται ότι ένα 10% των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης μετατράπηκε σε μερικής απασχόλησης και υπάρχει μεγάλη αύξηση της εκ περιτροπής εργασίας. Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να επιτραπεί η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, χωρίς νομοθετική παρέμβαση, ακόμη και για τη διαμόρφωση του ύψους του κατώτατου μισθού.

Την απελευθέρωση του ωραρίου στις τουριστικές περιοχές με εποπτεία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ή τη λειτουργία τις Κυριακές εκ περιτροπής σε συνορεύοντες δήμους ή σε εμπορικούς δρόμους εντός των ίδιων δήμων, ανέφερε ως παράδειγμα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, θέλοντας να καταδείξει τη σημασία της αυτορύθμισης της αγοράς.

Η Συνομοσπονδία μάλιστα το έχει θέσει το όλο θέμα στο πλαίσιο του διαλόγου με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για τη διαμόρφωση του Κώδικα Δεοντολογίας του Εμπορίου στον οποίο προβλέπονται ανατροπές στα ισχύοντα για τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους, για το ύψος των εκπτώσεων, για το ξεκαθάρισμα των εκπτώσεων που παρέχονται από «outlet» ή στοκατζίδικα κλπ. Είναι καθοριστικό, όπως είπε ο κ. Κορκίδης, ότι οι εκπτωτικές περίοδοι θα μείνουν σταθερές αλλά θα αλλάξουν οι ενδιάμεσες περίοδοι.

Σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή επικαλούμενος σχετική έρευνα μεταξύ των εμπόρων υποστήριξε ότι το μετρό απέτυχε όπως κατέδειξαν οι δείκτες τζίρου και η κίνηση σε επίπεδο απασχόλησης.

Μάλιστα υποστήριξε ότι 14.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν μεταξύ β´ εξαμήνου 2013 – β´ εξαμήνου 2014.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αναφερόμενος στη διαδικασία διαχείρισης των κόκκινων δανείων σημείωσε ότι μόνο μια εταιρεία η ICAP έχει πιστοποίηση να αξιολογεί επιχειρήσεις, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το πώς θα γίνει η διαχείριση των κόκκινων δανείων. Ανέφερε, δε, ότι μόνες τους οι τράπεζες δε θα πρέπει να κάνουν αυτές τις αξιολογήσεις.

Αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους και την Ομάδα Δράσης για να παρουσιαστεί η έκθεση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από την οποία προκύπτει ότι ενώ η Ελλάδα είχε ανάγκη βοήθειας, άλλες χώρες βοηθήθηκαν περισσότερο από ότι η δική μας ενώ στο ίδιο διάστημα υπήρξε αύξηση φόρων, μείωση συντάξεων, πρόβλημα στη ρευστότητα και απροθυμία τραπεζών καθώς και άλλες αρνητικές αποκλίσεις που κράτησαν την Ελλάδα σε μικρότερη σύγκλιση από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Επιπλέον η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε ικανοποιητικά τα εργαλεία που της δόθηκαν και ακόμη και σήμερα υπάρχει αρνητική απόκλιση από τη ΕΕ.

Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε στην ΕΣΕΕ μια νέα υπηρεσία με ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών (φοροτεχνικό, νομικό κλπ) οι οποίοι επισκέπτονται μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα καταγράφουν τα προβλήματα τα επεξεργάζονται και προτείνουν λύσεις. Με αυτόν τον τρόπο, είπε ο κ. Κορκίδης, 1700 επιχειρήσεις αποτράπηκαν από το να βάλουν λουκέτο. Ακόμη είπε ότι έχει προτείνει στην κυβέρνηση τη δημιουργία Συνηγόρου του Επιχειρηματία που θα περιλαμβάνεται στο θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη.

Μέχρι να γίνει αυτό, ξεκινά από σήμερα ο Δικηγόρου του Εμπόρου. Ο Δικηγόρος αυτός κάθε δυο μέρες της εβδομάδας Τρίτη (διαδικτυακά μέσω skype) και Πέμπτη με φυσική παρουσία με δύο νομικούς συμβούλους στα γραφεία της ΕΣΕΕ, θα ασχολείται με την υπεράσπιση ασφαλισμένων ΟΑΕΕ, κατασχετήρια ΚΕΑΟ και τη δέσμευση των λογαριασμών.