«Ολοκληρωμένη ριζοσπαστική πρόταση» για τα κόκκινα δάνεια προαναγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, τονίζοντας επίσης ότι είναι επείγον για το ασφαλιστικό μας σύστημα να εισπραχθούν οι οφειλές μέσα από μια αποτελεσματική ρύθμιση με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

«Ετοιμάζουμε μια ολοκληρωμένη ριζοσπαστική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια, αρχής γενομένης από τα κόκκινα δάνεια των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και φυσικά από την αντιμετώπιση του προβλήματος που υπάρχει στα στεγαστικά δάνεια, με ένα τρόπο που διευκολύνει την αγορά και τα νοικοκυριά χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα ούτε για το τραπεζικό σύστημα, ούτε για τους δημοσιονομικούς στόχους του κράτους» δηλώνει στην εφημερίδα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι η συζήτηση για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητάς του μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Realnews, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως «το ζήτημα δεν είναι κούρεμα, ή μη κούρεμα. Οι παραμετρικές αλλαγές που λέμε εμείς ότι είναι εφικτές και θα γίνουν, οι οποίες αφορούν τις λήξεις, τα επιτόκια, την περίοδο χάριτος, οδηγούν σε όρους καθαράς παρούσης αξίας, σε μείωση του χρέους, δηλαδή σε κούρεμα». Και επισήμανε πως όποιοι υποστηρίζουν μονομερείς ενέργειες λέγοντας «λεβέντικες» δημαγωγίες, δεν ξέρουν πώς λειτουργούν οι διεθνείς συσχετισμοί.

Σχετικά με το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, υπενθυμίζει πως πρόκειται για θέση που έχει διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές του 2012, καθώς, όπως λέει, το ισχύον εκλογικό σύστημα με το bonus των 50 εδρών είναι κατάλοιπο της περιόδου πριν την κρίση.

«Χρειάζονται μεγάλες συναινέσεις, χρειάζονται συνεργασίες, χρειάζεται αίσθημα ευθύνης, χρειάζεται εθνική συστράτευση και δεν μπορούμε να έχουμε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο αναπαράγει ή διευκολύνει τεχνητές πολώσεις» υπογραμμίζει και σχολιάζοντας τα περί ηττοπάθειας που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει πως η ηττοπάθεια αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος έχει πάθει πλήρη απώλεια της αίσθησης των μεγεθών».

«Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι έχει εξαντλήσει τα όριά του. Έχει «χτυπήσει ταβάνι» και δεν έχει καμία πολιτική συμμαχιών. Εκτός εάν θεωρεί ότι έχει πολιτική συμμαχιών με τον κ. Καμμένο και εκπροσώπους παρομοίων αντιλήψεων» προσθέτει.

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, την Τρίτη, ο Ευ.Βενιζέλος δηλώνει πως κάθε παρόμοια συνάντηση είναι εξ ορισμού ιδιαίτερα χρήσιμη και σοβαρή, ενώ επισημαίνει πως, εκ των πραγμάτων το αντικείμενο της συζήτησης με τους εταίρους είναι «η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και η ομαλή και ασφαλής έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς του μνημονίου».

«Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί τώρα πλέον με βάση το δικό της εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και διαρθρωτικών αλλαγών» τονίζει.

Σχετικά με την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την χαρακτηρίζει «πλειοδοσία δημαγωγίας, λαϊκισμού, ανακριβειών και ψευδαισθήσεων». «Επανέλαβε τις πιο φαύλες πρακτικές της μεταπολίτευσης που υποτίθεται ότι κατηγορεί. Οι πολίτες όμως τώρα ξέρουν. Το 2014 δεν είναι ούτε 2009 ούτε 2007 για να μη πάω πολύ πιο πίσω» σημειώνει ο Ευ. Βενιζέλος.

Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζει πως όλα θα γίνουν μέσα στη Βουλή με απόλυτη διαφάνεια και τα κόμματα και οι βουλευτές θα αναλάβουν τις θεσμικές και ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στη χώρα.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει σταθερή τη θέση του κόμματός για τις κυβερνητικές συνεργασίες: «Είναι αυτή που διατυπώσαμε και το 2012 στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Κυβέρνηση συνεργασίας όλων των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ή εάν αυτό αριθμητικά δεν επαρκεί, κυβέρνηση συνεργασίας όλων των υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου».

Ερωτηθείς εάν εννοεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων κεντροαριστερών δυνάμεων, ο κ. Βενιζέλος απαντά: «Σταθερή ιδεολογική πρότασή μας είναι μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο. Αν αυτό αριθμητικά δεν είναι εφικτό, τότε η λύση είναι μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με τη συμμετοχή προοδευτικών και συντηρητικών, αλλά υπεύθυνων και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου.

»Βέβαια, πραγματικά προοδευτικό είναι μόνο ό,τι βασίζεται στην αλήθεια και την υπευθυνότητα. Δεν είναι ο «ριζοσπαστισμός» της ανευθυνότητας και της δημαγωγικής πλειοδοσίας που οδηγεί τη χώρα στα βράχια και εξανεμίζει τις θυσίες των Ελλήνων. Άλλωστε και το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 προτείναμε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και αυτός αρνήθηκε».