«Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του. Λίγα έχουν απομείνει να γίνουν. Σας διαβεβαιώ, η Ελλάδα μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της» αναφέρει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Ύστερα από τρεις μήνες στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομίας εξηγεί πώς η κυβέρνηση δημιουργεί το αναγκαίο «μαξιλάρι» για να καλυφθούν τυχόν χρηματοδοτικές ανάγκες και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της χώρας στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου και 18μηνων τίτλων.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής

Αυτό που φαίνεται να τον απασχολεί δεν είναι πλέον οι πιέσεις των δανειστών, αλλά οι πιέσεις που δημιουργούν στην πολιτική σκηνή η εκλογολογία και οι εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παροχές.

Αναγγέλλει ότι για τα κόκκινα δάνεια προωθείται η λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού τραπεζών – δανειοληπτών και τονίζει ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί τόσο την απελευθέρωση πόρων προς τις υγειείς επιχειρήσεις όσο και την αναδιάρθρωση πολλών προβληματικών επιχειρήσεων με συμμετοχή φρέσκου ξένου κεφαλαίου ώστε να τονωθεί η απασχόληση».

Για την ελάφρυνση του χρέους υποστηρίζει ότι «είναι εφικτή -οικονομικά και πολιτικά- μια περαιτέρω επιμήκυνση, όπως και η μετατροπή μέρους των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο».