Την ώρα που ο Πρωθυπουργός συναντάται με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο με στόχο τη στήριξή της για μια γρήγορη και όσο γίνεται πιο ανώδυνη τελική αξιολόγηση από την τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών δουλεύουν ήδη τα σενάρια που θα διασφαλίσουν ότι η αξιολόγηση αυτή θα είναι πράγματι η τελευταία.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Η θέση της Ελλάδας συνοψίζεται στο διπλό «όχι»: «όχι» σε νέο Μνημόνιο και «όχι» σε παράταση της παρουσίας του ΔΝΤ – το οποίο έχει να καταβάλει κανονικά δόσεις, σε μνημονιακό πλαίσιο, έως τις αρχές του 2016. Πλέον το μήνυμα έχει περάσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά, που δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι ο «χωρισμός» είναι μάλλον αναπόφευκτος, αφού έτσι το θέλει η κυβέρνηση (όχι ότι το ίδιο το ΔΝΤ καίγεται να παραμείνει). Αυτό, όμως, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εν τω μεταξύ ρυθμιστεί το χρέος – ώστε να είναι και το Ταμείο σίγουρο ότι θα πάρει τα λεφτά του πίσω.

Ετσι, το μπαλάκι βρίσκεται στην Ευρώπη που θα κληθεί να αποφασίσει αν μπορεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που αφήνει το ΔΝΤ (12,5 δισ. ευρώ, εφόσον εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 3,5 δισ. ευρώ, μετά την αξιολόγηση) και μάλιστα χωρίς νέο Μνημόνιο. Ενδεικτικό του πόσο έχει προχωρήσει η συζήτηση για την έξοδο του ΔΝΤ είναι η τοποθέτηση χθες του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ότι «και οι δύο δανειστές νιώθουν άβολα» σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι το 2015, αφού «το ΔΝΤ δεν θέλει να δανείζει μόνο του και οι Ευρωπαίοι νιώθουν «ενοχλημένοι» έχοντας το ΔΝΤ να δανείζει, ενώ οι ίδιοι μένουν απέξω».

«Πρέπει, επομένως, να βρεθεί μια λύση σε αυτό» κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης (στην τηλεόραση του Bloomberg, στο Λονδίνο). Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση: η προσφυγή στις αγορές (ετοιμάζονται εκδόσεις 18μηνων εντόκων γραμματίων και 7ετούς ομολόγου) είναι μέρος της λύσης, αλλά περικλείει κινδύνους αβεβαιότητας, η αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (11 δισ. ευρώ) θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των στρες τεστ και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, οι οποίες θα προκύψουν ενώ ένα δάνειο – γέφυρα από τον EMS θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα το συνοδεύουν. Υπάρχουν – σύμφωνα με πληροφορίες και άλλα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

TO AΓΚΑΘΙ. Πριν απ’ όλα αυτά, όμως, το άμεσο μεγάλο αγκάθι θα είναι η αξιολόγηση της τρόικας, που αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου με όλα τα καυτά θέματα στο τραπέζι: Ασφαλιστικό, Εργασιακό, νέο μισθολόγιο, ομαδικές απολύσεις, κόκκινα δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις. Η πείρα από το παρελθόν δεν δικαιολογεί ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι η Μέρκελ θα κατευθύνει τη διαπραγμάτευση σε πολύ πιο βατά μονοπάτια για την κυβέρνηση, αναφέρουν πηγές της τρόικας, παρότι ο πολιτικός ορίζοντας μπορεί να παίξει τον ρόλο του. Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι δεν θα θελήσουν να προχωρήσουν σε ρύθμιση του χρέους αν δεν μπορούν να δείξουν ότι η Ελλάδα προηγουμένως έκανε αυτά που όφειλε.