Ενισχύουν την ελληνική οικονομία και προσφέρουν θέσεις εργασίας εδώ και πενήντα χρόνια. Οι αλλαγές που έγιναν στο πέρασμα των χρόνων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο δεν φαίνεται να τις άγγιξαν. Ακόμα και σήμερα που η κρίση έχει οδηγήσει σε λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα μας, οι εταιρείες αυτές, που καλύπτουν όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας (βιομηχανίες, εμπορικές επιχειρήσεις, τράπεζες, ασφαλιστικές κ.λπ.), συνεχίζουν όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά και να μεγεθύνονται, ενώ η τελευταία 25ετία αποτελεί ίσως τη χρυσή εποχή τους.

Πρόκειται για 1.396 εταιρείες που προσφέρουν διαχρονικά στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της Ελλάδας, οι οποίες περιλαμβάνονται στην επετειακή έκδοση «Επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν διαχρονικά» της ICAP Group με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της και παρουσιάζουν σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα «ΤΑ ΝΕΑ».

ΔΙΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Η μελέτη της ICAP για τις επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν διαχρονικά στη χώρα μας επιχειρεί να δώσει απαντήσεις για το πώς αυτές οι εταιρείες αναπτύχθηκαν στο πέρασμα των ετών, αλλά και ποιοι τομείς οικονομικής δραστηριότητας και ποιες επιχειρήσεις συγκεκριμένα ξεχωρίζουν με βάση το μέγεθος και την κερδοφορία τους με αφετηρία το 1964, έτος που σηματοδοτεί και την έναρξη της εταιρείας ICAP.

Βάσει αυτών των πληροφοριών εντοπίστηκαν οι 1.396 εταιρείες νομικής μορφής ΑΕ, ΕΠΕ καθώς και υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών (με έδρα την Ελλάδα), με έτος ίδρυσης από το 1964 ή και νωρίτερα, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι και σήμερα παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις υπέστησαν. Στη συγκεκριμένη μελέτη, εταιρείες που επιβίωσαν θεωρούνται εκείνες που δεν έχουν πτωχεύσει, δεν έχουν διαλυθεί, δεν αδράνησαν, δεν απορροφήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν από άλλες εταιρείες.

Μάλιστα, στην προσπάθεια να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καταγραφή ισολογισμών και οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων που αποτελούν αντικείμενο της έκδοσης, ως έτος βάσης της οικονομικής σύγκρισης επιλέχθηκε το έτος 1989, επομένως η περίοδος σύγκρισης καλύπτει μια πλήρη 25ετία (1989-2013). Παράλληλα τέθηκε και ένα ενδιάμεσο ορόσημο, το 2008, τελευταίο έτος πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Η πορεία των εταιρειών που κατόρθωσαν να επιβιώσουν τα τελευταία 50 έτη ήταν πολυσύνθετη, ενώ η επιβίωσή τους καθορίστηκε αναμφισβήτητα από την ικανότητα που ανέπτυξαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ριζικές αλλαγές του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος και να προσαρμοστούν σε αυτές.

Με κριτήριο τη δημοσίευση των ισολογισμών στη χρήση του 2013, τα έτη 1989 και 2008 έγινε μια περαιτέρω επιλογή προκειμένου να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα καθώς δεν υπήρχαν για όλες τα ίδια διαθέσιμα στοιχεία.

Ετσι, με βάση αυτές τις παραδοχές, το δείγμα των εταιρειών που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκριτική ανάλυση περιλαμβάνει τελικά 663 εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα (βιομηχανία, εμπόριο, υπηρεσίες, τουρισμός) καθώς και 14 επιχειρήσεις του τομέα των τραπεζών – ασφαλειών. Από τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών αυτών φαίνεται ότι η επιβίωση και η μεγέθυνσή τους συμβάδισαν στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1989 έως το 2013 και αυτό παρά τις επιπτώσεις που είχε η οικονομική κρίση. Οσον αφορά τα αποτελέσματα χρήσης, διαπιστώνεται αύξηση των συνολικών πωλήσεων των 663 επιχειρήσεων (πλην τραπεζών – ασφαλειών) μόνο 10,1% την 25ετία 1989-2013. Ο ρυθμός μεταβολής την περίοδο προ της κρίσης ήταν σαφώς εντυπωσιακός, καθώς καταγράφηκε αύξηση 59,1%, ενώ την τελευταία πενταετία υπήρξε σοβαρή μείωση των πωλήσεων 30,8%. Κατά τομέα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση πωλήσεων την περίοδο προ της κρίσης (1989-2008) παρουσίασε ο τουρισμός (166%) και ακολούθησαν κατά σειρά οι τομείς του εμπορίου (79,2%), των υπηρεσιών (59,9%) και της βιομηχανίας (45,7%). Τα έτη της ύφεσης (2008-2013), ο τομέας που επηρεάστηκε ιδιαίτερα ήταν αυτός του εμπορίου.