«Η διαγραφή χρέους (write-down) δεν αποτελεί επιλογή» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο του Bloomberg στο Λονδίνο.

Ο υπουργός οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο για το Roadshow που διοργανώνεται για την ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους δεν ανήκει πλέον στον ιδιωτικό τομέα αλλά στα ευρωπαϊκά κράτη που δάνεισαν την Ελλάδα και έκανε λόγο για τη δυνατότητα επιμήκυνσης των λήξεων και μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος πρόωρων εκλογών» και ότι «οι Έλληνες πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές».

«Ως οικονομολόγος γνωρίζω ότι οι πρόωρες εκλογές κάνουν κακό στην οικονομία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι διακόπτουν το σχεδιασμό των αλλαγών και βλάπτουν τις επενδύσεις.

Μιλώντας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Σκωτία ο κ. Χαρδούβελης εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι «η διάσπαση της Βρετανίας θα έστελνε ένα πολύ αρνητικό σήμα στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Σχολιάζοντας, τέλος το ερώτημα για το τι θα συμβεί μετά το τέλος του ευρωπαϊκού μνημονίου στο τέλος του 2014 και αν η Ελλάδα θα βγει από το καθεστώς της τρόικας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες λέγοντας ότι «οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».