Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα δούμε για πρώτη φορά το τρίτο τρίμηνο του έτους προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια «ανάσα» στο εισόδημα, ώστε οι Ελληνες να αντιληφθούν ότι επιτέλους πλησιάζουμε στην έξοδο από την κρίση. Μιλώντας στην τελετή υπογραφής των δανειακών συμβάσεων με την ΕΤΕπ, ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε τις ανάγκες των Ελλήνων ως εξής: να δουν «ότι έρχονται ξανά χρήματα στο πορτοφόλι τους, τα παιδιά τους έχουν δουλειά, οι θυσίες που έκαναν πιάνουν τόπο και άρα πρέπει να διαφυλάξουν τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήταν δραματικές».

Για όλα αυτά ο κ. Χαρδούβελης θεωρεί ότι προϋπόθεση είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η αύξηση των επενδύσεων. Οι επενδύσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, είπε, μειώθηκαν κατά 50%, με το μεγάλο μέρος να οφείλεται στις επενδύσεις σε κατοικίες, οι οποίες έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Επισήμανε ωστόσο ότι οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται και αυτό είναι ένας καλός πρόδρομος δείκτης.

Για τα έργα που δανειοδοτεί η ΕΤΕπ ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι αναμένεται να έχουν πολλαπλές θετικές συνέπειες, λόγω του αναπτυξιακού χαρακτήρα τους.