Την άποψη ότι η ανάκαμψη είναι πραγματικότητα και ότι η ύφεση τελείωσε σε τεχνικό επίπεδο εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Ευαγγελισμού που ανεγέρθηκε με χορηγία 30 εκατ. ευρώ της τράπεζας.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε πως η κρίση έδειξε ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ τραπεζών και κοινωνίας έχει μειωθεί δραματικά και η αποκατάστασή της δεν είναι εύκολη υπόθεση και υπογράμμισε πως οι τράπεζες πρέπει να αναδείξουν και να συνδέσουν μορφές χρηματοδότησης, που να εναρμονίζονται απόλυτα με τον κοινωνικό στόχο μίας υγιούς οικονομίας.

«Ανεξάρτητα από το βαθμό ή το εύρος ευθύνης τους, οι τράπεζες πρέπει να δείξουν κατανόηση και θετική στάση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά», επεσήμανε και προσέθεσε πως η Εθνική Τράπεζα το πράττει αυτό και θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή, καθώς όπως τόνισε «η εμπιστοσύνη δεν αγοράζεται, αλλά κατακτάται».

Σε σχέση με την πορεία της οικονομίας ο κ. Τουρκολιάς τόνισε ότι για πρώτη φορά, στα τελευταία έξι χρόνια, μπορούμε, σε ρεαλιστική βάση, να οραματιστούμε την επόμενη μέρα για τη χώρα μας. «Η οικονομική ανάκαμψη είναι πλέον πραγματικότητα και η ύφεση σε τεχνικό επίπεδο τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Εθνική Τράπεζα, ως βασικός αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας, θα συνεχίσει να συνδράμει τους τομείς της επιστήμης, των γραμμάτων, των τεχνών και του αθλητισμού, εμπλουτίζοντας την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά της στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την δωρεά της Εθνικής Τράπεζας είπε ότι είχε αποφασιστεί το 2008, αλλά διαδικαστικά ζητήματα και αγκυλώσεις καθυστέρησαν την έναρξη υλοποίησης του έργου. Με το συμφωνηθέν ποσό της δωρεάς αμετάβλητο, ο κ. Τουρκολιάς υπογράμμισε ότι η Εθνική προχωρά σε δράσεις προς τον Ευαγγελισμό, που είναι σε εξέλιξη σε επίπεδο μελετών, με χρόνο ολοκλήρωσης του συνολικού έργου που εκτείνεται στο 2015.

Όπως σημείωσε πρόκειται για κατασκευή νέου κτηρίου επίσης πέντε επιπέδων, που θα περιλαμβάνει χειρουργεία και θαλάμους ανάνηψης Καρδιολογικών και Νευροχειρουργικών μονάδων, σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Ακτινολογικό Τμήμα.