Μεθαύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την οποία οι ελληνικές τράπεζες θα επιδιώξουν να αντλήσουν κεφάλαια ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Από το πρόγραμμα TLTRO που συνολικά αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 δισ. ευρώ το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προσδοκά σε βάθος χρόνου να απορροφήσει περί τα 20 δισ. ευρώ φθηνής χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να δανείζονται με επιτόκιο 0,25% σε βάθος τετραετίας και να διοχετεύουν αυτή τη ρευστότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Στην πρώτη δημοπρασία του προγράμματος μεθαύριο Πέμπτη η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να αντλήσει 1,6 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς θα αντλήσει 2,75 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank αναμένεται να αντλήσει 1 δισ. ευρώ. Η Alpha Bank δεν θα μετέχει στη μεθαυριανή δημοπρασία, αλλά δεν αποκλείεται να λάβει μέρος στη δημοπρασία που θα ακολουθήσει το Δεκέμβριο (11 Δεκεμβρίου).

Προκειμένου να λάβουν τη φθηνή ρευστότητα της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες θα προσφέρουν ως ενέχυρο ομόλογα του EFSF, καλυμμένες ομολογίες και κρατικούς τίτλους.