Μαζική έξοδο από τον τραπεζικό κλάδο κάνουν οι εργαζόμενοι καθώς συμμετέχουν στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου των τραπεζών, με πιο πρόσφατο αυτό που ανακοίνωσε χθες η Alpha Bank.

Συνολικά την τελευταία διετία, μαζί με τις εθελούσιες που έχουν πραγματοποιήσει η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank αλλά και με τις συνταξιοδοτήσεις, υπολογίζεται ότι από τον τραπεζικό κλάδο έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι. Μάλιστα δεν αποκλείεται εντός του 2015 να γίνουν και άλλα στοχευμένα προγράμματα εθελουσίων εξόδων και από τις λοιπές τράπεζες.

Εξίσου σημαντική είναι και η μείωση του δικτύου των τραπεζικών υποκαταστημάτων, καθώς την τελευταία διετία έχουν κλείσει περίπου 1.000 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της Alpha αφορά το σύνολο των εργαζομένων του ομίλου, δίνοντας εκτός από την αποζημίωση και κίνητρα ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας, την ηλικία και τον τόπο εργασίας. Ηδη από τις πρώτες ώρες του προγράμματος το ενδιαφέρον είναι αυξημένο και εκτιμάται ότι εν τέλει θα αφορά το 10% με 12% του ομίλου. Η τελική ημερομηνία υποβολής των σχετικών αιτήσεων είναι η 30ή Σεπτεμβρίου. Οπως αναφέρει η τράπεζα, το ελάχιστο ποσό που θα πάρουν οι εργαζόμενοι που θα συμμετάσχουν στην εθελουσία είναι τα 8.000 ευρώ και το μέγιστο τα 170.000 ευρώ (μεικτά).

Η Alpha Bank ήταν η τελευταία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, καθώς υπήρχε πρόβλημα με τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει η τράπεζα στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων. Το ζήτημα διευθετήθηκε και έτσι στο πρόγραμμα της εθελουσίας συμμετέχουν με τους ίδιους όρους τόσο οι παλιοί εργαζόμενοι της Alpha Bank και της Ιονικής όσο και εκείνοι που ενσωματώθηκαν στον όμιλο μετά την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας.

Διαβατήριο στους κινέζους τουρίστες για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα δίνει η συνεργασία της Alpha Bank με την China Union Pay (CUP), τον μεγαλύτερο εκδότη καρτών στον κόσμο. Μέσω της συνεργασίας, οι κάρτες της κινεζικής εταιρείας θα γίνονται δεκτές στο δίκτυο των τερματικών των καταστημάτων που συνεργάζονται με την Alpha Bank αλλά και στο δίκτυο των ΑΤΜ της τράπεζας. Η China Union Pay έχει εκδώσει περισσότερες από 4,2 δισ. κάρτες πληρωμών, οι οποίες γίνονται αποδεκτές σε περισσότερες από 140 χώρες. Ενδεικτικό του πελατολογίου είναι ότι η πρώτη συναλλαγή κινεζικής κάρτας έγινε σε κεντρικό κοσμηματοπωλείο των Αθηνών (Καίσαρης) και ήταν της τάξης των 8.000 ευρώ.