Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,951 δισ. ευρώ εμφάνισε κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014 ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο 8μηνο το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 1,951 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 962 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή προκύπτει υπέρβαση έναντι του επικαιροποιημένου εφετινού στόχου περίπου κατά 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για έλλειμμα 4,1 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ.

«Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η χώρα συνεχίζει να πορεύεται εντός του δημοσιονομικού πλαισίου του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Δημιουργείται, έτσι, η αναγκαία βάση τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, όσο και για τον εξορθολογισμό πολιτικών που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί στη σημασία που διαδραματίζουν τα πρωτογενή πλεονάσματα στον εθνικό στόχο της ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που συστηματικά ανέφερε στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 31,8 δισ. ευρώ, περίπου 260 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι και 100 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.

Οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι με βάση τους στόχους που είχαν τεθεί, θα έπρεπε να έχουν ήδη εισπραχθεί 2 δόσεις του ΕΝΦΙΑ, συνολικού εκτιμώμενου ύψους 884 εκατ. ευρώ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Όπως είπε, αν αφαιρεθούν αυτά τα ποσά από τους στόχους, προκύπτει σημαντικά καλύτερη επίδοση στο σκέλος των εσόδων.

Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν πολύ κοντά στον επικαιροποιημένο στόχο και ανήλθαν στα 32,9 δισ. ευρώ, περίπου 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι και 325 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 29,6 δισ. ευρώ, περίπου 1,3 δισ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι και 260 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.

Οι χαμηλότερες επιδόσεις έναντι της περυσινής χρονιάς οφείλονται κυρίως στο ότι το 2013 μεταφέρθηκαν αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme-SMPs), ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τα έσοδα, αλλά και στο ότι πέρυσι, οι επιστροφές φόρων ήταν 45% χαμηλότερες από την αντίστοιχη εφετινή περίοδο, βελτιώνοντας το αποτέλεσμα των εσόδων.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως οι πρωτογενείς δαπάνες στο 8μηνο είναι σταθερά μειωμένες, τόσο έναντι του επικαιροποιημένου στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και διαμορφώθηκαν στα 27 δισ. ευρώ, περίπου 1,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και 1,2 δισ. ευρώ καλύτερα από το στόχο.

Ο ίδιος επέστησε την προσοχή στο ότι έχει γίνει ιδιαίτερα λελογισμένη χρήση και αξιοποίηση του αποθεματικού του Τακτικού Προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, χρονικά στα 2/3 του έτους 2014, έχουν διατεθεί 466 εκατ. ευρώ ή το 42% του αποθεματικού που προβλέπονταν στον Προϋπολογισμό (αρχική πίστωση 1,12 δισ. ευρώ, υπόλοιπο προς χρήση 654 εκατ. ευρώ). Και αυτό έχει χρησιμοποιηθεί εφέτος, εκτός από την κάλυψη ανελαστικών δαπανών για εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων (180 εκατ. ευρώ), κυρίως για την αντιμετώπιση έκτακτων δαπανών.

Τέλος, επεσήμανε πως οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν περίπου στα 3,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 30% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.