Με άδεια χέρια έμειναν οι εμπορικές επιχειρήσεις παρά την αύξηση του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι. Ακόμη και σε σημαντικούς προορισμούς της χώρας και παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική αύξηση επισκεπτών ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων έφτασε να εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Αθήνα την ώρα που η τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 30% ο τζίρος των καταστημάτων μειώθηκε κατά 10%, ενώ στην Κρήτη που η εισροή τουριστών αυξήθηκε κατά 10% η μείωση των πωλήσεων των επιχειρήσεων ήταν 20%.

Πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για τα αποτελέσματα των θερινών εκπτώσεων (Ιούλιος – Αύγουστος) δείχνει την απογοήτευση της αγοράς παρά τις προσδοκίες για την εξαιρετική χρονιά που δημιούργησε η έλευση μεγάλου αριθμού τουριστών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η μέση ανά ταξίδι δαπάνη μειώθηκε κατά 10 ευρώ, δηλαδή 1,7%, ενώ, όπως λένε οι έμποροι, ιδιαίτερα σοβαρός λόγος για την πτώση του τζίρου είναι και «η έλλειψη του έλληνα τουρίστα ο οποίος μείωσε τις ημέρες παραμονής του είτε δεν πήγε καθόλου διακοπές και ο οποίος αποδεικνύεται ότι είχε συμβάλει κατά το παρελθόν στην τόνωση της ζήτησης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η ΕΣΕΕ, ενώ στη Σαντορίνη ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 25% η εμπορική κίνηση ήταν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, στη Ρόδο η αύξηση των τουριστών ήταν 9% και η εμπορική κίνηση ίδια με πέρυσι, στην Κρήτη, όπως προαναφέρθηκε, 10% περισσότεροι τουρίστες αλλά πτώση του τζίρου κατά 20%, στη Χαλκιδική αύξηση κατά 15% και πτώση της εμπορικής κίνησης κατά 30% και στην Αθήνα αύξηση των τουριστών κατά 30% και μείωση της εμπορικής κίνησης κατά 10%.