Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «υπερήφανη» για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας της και κάλεσε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τηρήσουν «επιτέλους» τους κανόνες στους οποίους έχουν συμφωνήσει, στην ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή της Γερμανίας, την ημέρα που το Παρίσι ανακοίνωσε ότι αναβάλει για άλλα δύο χρόνια την εκπλήρωση του στόχου μείωσης του ελλείμματός του στο όριο που ορίζει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

«Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι», είπε η Μέρκελ ενώπιον των κοινοβουλευτικών στην Μπούντεσταγκ, όπου συζητείται και αναμένεται να ψηφιστεί το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015. Το σχέδιο αυτό προβλέπει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο, για πρώτη φορά από το 1969. Ισοσκελισμένοι προβλέπεται ότι θα είναι οι προϋπολογισμοί και τα επόμενα χρόνια.

«Η χρηματοδότηση της οικονομίας με πιστώσεις πρέπει επιτέλους να σταματήσει», είπε η καγκελάριος, επικαλούμενη την ευθύνη προς τις επόμενες γενιές, σε μια χώρα η οποία γηράσκει.

«Απαιτείται μια αυστηρή πειθαρχία σε ό,τι αφορά τις δαπάνες», πρόσθεσε η καγκελάριος, «και αυτό που ισχύει για τη Γερμανία είναι επίσης αλήθεια για την Ευρώπη».

«Το να τηρούνται οι υποσχέσεις μας πρέπει πλέον να γίνει το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευρωζώνης, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν», επέμεινε.

Η τοποθέτηση της Μέρκελ χαρακτηρίζεται πλήγμα για τους εταίρους της Γερμανίας στην ευρωζώνη, πολλοί εκ των οποίων πιέζουν να υπάρξει χαλάρωση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων για να τονωθεί η απασχόληση και η οικονομική ανάπτυξη.

«Οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί, σωστά, πως η αναστροφή σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την περαιτέρω ανάκαμψη», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του σώματος για να συζητηθεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους.