Απρόσμενη τροπή παίρνει η υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό καθώς κόλλησε ξαφνικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες επικαλείται τυπικούς και τεχνικούς λόγους.

Πρόκειται για ξαφνική εξέλιξη με την οποία αναστέλλεται προσωρινά τουλάχιστον η υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό, όπως προκύπτει από την απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κοινοποιήθηκε χθες στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση μιλά για τυπικούς και τεχνικούς λόγους χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία του διαγωνισμού. Από την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε αίτηση ανάκλησης της απόφασης, όπως άλλωστε έχει κάνει και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ανεξάρτητα του τι τελικώς θα συμβεί, στην καλύτερη περίπτωση το μπλόκο στο Ελληνικό μεταφράζεται σε καθυστερήσεις όσον αφορά τη διαδικασία αξιοποίησης της έκτασης από την κοινοπραξία της Lamda Development. Περισσότερο από πέντε μήνες έχουν περάσει από την ανακήρυξή της (31/3/2014) ως του επενδυτή που θα αναλάβει την ανάπλαση της έκτασης έναντι τιμήματος 915 εκατ. ευρώ και για να γίνουν τα επόμενα βήματα πρέπει να εγκριθεί η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο –έγκριση ενός ογκωδέστατου κειμένου 5.000 σελίδων.

Τον τελευταίο χρόνο, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει απορρίψει προσωρινά, για τυπικούς πάντοτε λόγους, ακόμη τρεις αποκρατικοποιήσεις: τους διαγωνισμούς για τα 28 ακίνητα του Δημοσίου και για τις εκτάσεις στο Παλιούρι Χαλκιδικής και στην Κασσιόπη – Κέρκυρα. Ακολούθως, βεβαίως, οι αποφάσεις ανατράπηκαν στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έπειτα από τις αιτήσεις αναίρεσης που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ και αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν θέματα νομιμότητας των διαδικασιών.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπλόκαρε και τη συμφωνία φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ και COSCO.

Η εκκρεμότητα που άνοιξε από το Ελεγκτικό Συνέδριο δημιουργεί ζήτημα και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την πώληση του ΟΛΠ. Είναι άγνωστο αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση της καταστατικής πλειοψηφίας του ΟΛΠ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αν θα χρειαστεί να παραταθεί ο διαγωνισμός.