Είναι «σφάλμα» να πιστεύει κανείς πως μια χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μπορεί να παραγάγει ανάπτυξη, επισήμανε την Τρίτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζοντας πως η Γερμανία δεν σκοπεύει να παρεκκλίνει από τη γραμμή της.

Η παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων με την ελπίδα να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη «είναι ένα σφάλμα, δεν θα πάρουμε αυτό το δρόμο», τόνισε ο Σόιμπλε σε ομιλία του προς τους βουλευτές της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, κατά την έναρξη της πρώτης ανάγνωσης του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2015.

«Δεν μπορούμε να αγοράζουμε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη με το δημόσιο χρήμα», συνέχισε ο γερμανός υπουργός, «και δεν βοηθάει επίσης να βασιστούμε γι’ αυτό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάνει ό,τι μπορεί αλλά ούτε αυτή μπορεί να επιβάλει την ανάπτυξη, όπως βλέπουμε αυτή τη στιγμή».

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Ιούνιο και στη συνέχεια και πάλι την περασμένη εβδομάδα μέτρα με στόχο να ενισχυθεί η αγορά πιστώσεων και η ευρωπαϊκή οικονομία. Το βασικό επιτόκιό της βρίσκεται τώρα στο κατώτερο σημείο της ιστορίας του στην ευρωζώνη, στο 0,05%.

Ωστόσο η αφθονία ρευστότητας δεν θα μεταφρασθεί σε επενδύσεις και ανάπτυξη παρά μόνο αν οι Ευρωπαίοι καινοτομήσουν και εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί η Γερμανία – όλα αυτά μέσα σ’ ένα πλαίσιο σεβασμού των δημοσιονομικών αρχών, εξήγησε ο Σόιμπλε.

«Αποδείξαμε αυτά τα τελευταία χρόνια, πρέπει να το θυμόμαστε αυτό κατά τις σημερινές συζητήσεις, αποδείξαμε πως μια σταθερή δημοσιονομική πολιτική είναι η καλύτερη πολιτική για την ανάπτυξη και την απασχόληση», δήλωσε ο συντηρητικός υπουργός, ο οποίος παρουσίασε για το 2015 έναν ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, για πρώτη φορά από το 1969.

Αυτό θα γίνει ο κανόνας και για τα επόμενα έτη, υπενθύμισε ο Σόιμπλε,«το υποσχεθήκαμε και θα το κάνουμε».

«Δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά είναι η ένδειξη πως μπορεί κανείς να υπολογίζει σε μας, είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη», πρόσθεσε, «η εμπιστοσύνη είναι πρωταρχική για τους επενδυτές και τους καταναλωτές».

«Το να κάνουμε αυτό που έχουμε πει, η σταθερότητα, η τήρηση των υποσχέσεων, αυτό σημαίνει επίσης να επιμένουμε στους ευρωπαϊκούς κανόνες, όλοι θα έπρεπε να επιμένουμε στους ευρωπαϊκούς κανόνες, τους αποφασίσαμε μαζί», συνέχισε απορρίπτοντας έμμεσα τις εκκλήσεις που διατυπώνονται στην Ευρώπη για περισσότερη επιείκεια έναντι αυτών που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Αντίθετα ο Σόιμπλε εξετάζει, σε συνεννόηση με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, «κοινές προτάσεις για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τις (ιδιωτικές) επενδύσεις, σε εθνικό επίπεδο και στην Ευρώπη».

Οι δύο υπουργοί θέλουν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε μια ευρωπαϊκή οικονομική σύνοδο (Eurofi) που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Μιλάνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», ακρογωνιαίος λίθος του σχεδίου τους είναι η τόνωση της αγοράς των ABS.

Αυτά τα χρηματιστικά προϊόντα επιτρέπουν σε μια τράπεζα να εξαργυρώνει τις πιστώσεις που έχει χορηγήσει μεταπωλώντας τις. Η πρακτική αυτή, η οποία έχει θεωρηθεί εν μέρει υπεύθυνη για την αμερικανική κρίση των «subprimes», των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου, το 2008, είχε σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί στην Ευρώπη. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θέλει να αγοράσει η ίδια ABS για να επανεκκινήσει την αγορά αυτή.