«Αποτελεί μέγιστο σκάνδαλο την ώρα που τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα εξωθούνται στα όρια της οικονομικής απελπισίας, από την υπερφορολόγηση, τη φορολόγηση των μισθών και των συντάξεων, από την αθλιότητα του ΕΝΦΙΑ που δημεύει τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, να συνεχίζεται το πάρτι της ασυλίας και της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών», τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στα γραφεία του ΣΔΟΕ και τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Σώματος Στέλιο Στασινόπουλο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, έκανε λόγο για πρωτοφανείς ελλείψεις προσωπικού και ελλείψεις σε υποδομές, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, αναποτελεσματικότητα και καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση σοβαρότατων φορολογικών υποθέσεων, που «δεν συνιστούν τυχαία υπηρεσιακά προβλήματα», αλλά «υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα» και τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί και να στελεχωθεί άμεσα ειδική υπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών που θα ασχοληθεί με τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής».

Ανέφερε δε ως παράδειγμα ότι από τις 2.062 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόλις 25, επισημαίνοντας ότι από αυτές προκύπτουν φόροι τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ, και σημείωσε πως για τις υπόλοιπες 2.037 υποθέσεις απασχολούνται σήμερα μόνο 35 υπάλληλοι που ταυτόχρονα απασχολούνται και με σωρεία άλλων υποθέσεων, «ενώ όλοι γνωρίζουν ότι σε ενάμιση περίπου χρόνο, το τέλος του 2015, η υπόθεση παραγράφεται οριστικά».

«Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και η θεσμοθέτηση ενός δίκαιου, διαφανούς και σταθερού φορολογικού συστήματος, πάνω απ’ όλα απαιτούν πολιτική βούληση. Η παραπαίουσα δικομματική κυβέρνηση των Μνημονίων – των γαλάζιων και πράσινων συνεταίρων – δεν έχει αυτή τη βούληση. Ήρθε, όμως, η ώρα να δώσει λογαριασμό. Για τις πράξεις, αλλά και για τις παραλήψεις της», είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε:

«Η ελπίδα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων βρίσκεται στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, βρίσκεται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που σύντομα θα γίνει πραγματικότητα με τη θέληση του λαού μας».

Η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών

Την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μετά την επίσκεψή του στο ΣΔΟΕ.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το ΣΔΟΕ προκειμένου να εξασφαλίσει το κατάλληλο σκηνικό για την παράστασή του», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει:

«Το σενάριο ήταν ήδη έτοιμο και είχε διαρρεύσει από την Κουμουνδούρου από χθες, είτε από απροσεξία είτε προκειμένου να δώσει μια πρόγευση. Επομένως, δεν χρειαζόταν την ενημέρωση για τις δηλώσεις του.

»Το ΣΔΟΕ ανεπηρέαστο από οποιαδήποτε παρέμβαση, διεξάγει αγώνα για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, της απάτης και της διαφθοράς. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του έργου του, αποτυπώνονται στις μηνιαίες ανακοινώσεις-Δελτία του. Τα αποτελέσματα αυτά το έχουν καταξιώσει στη συνείδηση των πολιτών και μόνο ο κ. Τσίπρας φαίνεται να τα αγνοεί ή να τα χρησιμοποιεί επιλεκτικά».