Στοιχεία ισχυρής ανάκαμψης παρουσιάζει ο τουρισμός της Αθήνας, καθώς φέτος από τις αρχές του χρόνου έως και τον Αύγουστο, μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» διακινήθηκαν περίπου 1,6 εκατ. περισσότεροι επιβάτες, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι!

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου ανήλθε στο 18,9%, ενισχύοντας σημαντικά και τα μεγέθη του τουρισμού της Αθήνας, που φέτος αναμένει περίπου 750.000 περισσότερους τουρίστες από πέρυσι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), συνολικά, για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασε τα 10,04 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα επίπεδα του 2013 κατά 1.596.250 επιβάτες.

Η κίνηση εξωτερικού παρουσίασε αύξηση 19,8%, ενώ και η κίνηση εσωτερικού σημείωσε επίσης σημαντική άνοδο 17,2%.

Η εξέλιξη αυτή της επιβατικής κίνησης, οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, με κυριότερους:

– Το γεγονός ότι οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν θετική πορεία, σημειώνοντας συνολικά αύξηση 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εξέλιξη που αποδίδεται στη σημαντική τόνωση των μετακινήσεων κατά το εξάμηνο Απριλίου-Αυγούστου (+17%).

– Την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού, που σηματοδοτείται από το γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες με μοναδικό προορισμό την Αθήνα παρουσίασαν ιδιαίτερα εντυπωσιακή αύξηση κατά 31%.

– Την ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων από μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών, με την έναρξη του θερινού προγράμματος πτήσεων.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου συνέχισε να καταγράφει υψηλές επιδόσεις, με συνολικά 1,8 εκατ. επιβάτες (+23%), ενώ τόσο οι επιβάτες εξωτερικού όσο και του εσωτερικού κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα αύξησης (+23,9% και +22,1%, αντίστοιχα).

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση κατά 20% των ξένων επισκεπτών με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα, ενώ και τα αεροπορικά ταξίδια των Ελλήνων φαίνεται ότι εισήλθαν σε φάση ισχυρής ανάκαμψης, με άνοδο της τάξης του 34%.

Την ίδια στιγμή, αυξημένος είναι φέτος και ο αριθμός των πτήσεων. Συνολικά, από τις αρχές του χρόνου ως τα τέλη Αυγούστου, ο αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 103.400, αυξημένος κατά 7,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Οι πτήσεις εξωτερικού σημείωσαν άνοδο της τάξης του 14,6%, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης του διεθνούς δικτύου μεγάλου αριθμού αεροπορικών εταιρειών.

Η εξέλιξη των πτήσεων εσωτερικού (-0,7%) οφείλεται στη σημαντική μείωση που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά τη διακοπή των πτήσεων εσωτερικού των Κυπριακών Αερογραμμών και στον εξορθολογισμό των εγχώριων πτήσεων μετά από την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean.

Σημειώνεται, ότι στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, η πτώση αυτή όχι μόνο εξαλείφθηκε, αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι πτήσεις εσωτερικού – για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια- σημείωσαν αύξηση.

Ειδικότερα, ο αριθμός των πτήσεων στο ΔΑΑ τον Αύγουστο ανήλθε σε 17.813 και κατέγραψε άνοδο της τάξης του 13,1%, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων μεγάλου αριθμού αεροπορικών εταιρειών κατά το τρέχον θερινό πρόγραμμα πτήσεων.

Οι πτήσεις εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 17,2%, ενώ και οι πτήσεις εσωτερικού σημείωσαν θετικό πρόσημο 8,1%.​