Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1997 αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι μισθοί στην Ιαπωνία, ωστόσο αυτό δεν βοήθησε τους Ιάπωνες καταναλωτές να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις του υπουργείο Εργασίας της Ιαπωνίας οι μέσες μηνιαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 2,6% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, όταν τον Ιούνιο είχαν σημειώσει αύξηση 1% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός – εξαιρουμένων των φρέσκων τροφίμων – αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 3,3%. Συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, οι καθαροί μισθοί συρρικνώθηκαν κατά 1,4%, καταγράφοντας πτώση για 13ο συνεχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg η αύξηση των μισθών δεν συμβαδίζει με τον πληθωρισμό γεγονός που ασκεί πιέσεις στα νοικοκυριά και συμπιέζει τις δαπάνες τους. Σημειώνεται πως η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά 6,8% στο δεύτερο τρίμηνο 2014, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μείωσαν τις δαπάνες τους μετά την εισαγωγή του φόρου επί των πωλήσεων τον προηγούμενο Απρίλιο από την κυβέρνησης Άμπε.

Με άνοδο έκλεισε σήμερα Τρίτη το χρηματιστήριο του Τόκιο, στον απόηχο των στοιχείων του ιαπωνικού υπουργείου Εργασίας. Ο βασικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,24%, σημειώνοντας κέρδη 192 μονάδων, για να κλείσει στις 15.668,60 μονάδες.