Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του τη Δευτέρα με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ταυτόχρονα, διατύπωσε τη θέση ότι η αύξηση του τουρισμού θα έπρεπε να συνδέεται επαρκώς με τη διάχυση του τουριστικού εισοδήματος στην πραγματική οικονομία.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην προστασία των εργασιακών σχέσεων και στην αξιοπρεπώς αμειβόμενη απασχόληση, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι, σύμφωνα με το στρατηγικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό, προτεραιότητα αποτελεί ο αναπροσανατολισμός του τουριστικού προτύπου και η ανασύνθεση του τουριστικού προϊόντος, με την προώθηση των ειδικών – εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τη στήριξη των καινοτόμων δράσεων. Κορμός του τουρισμού, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι η μικρή και μεσαία επιχείρηση, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε προσιτές τιμές για τον μέσο πολίτη και τη μέση οικογένεια και σεβασμό στο φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

Από την πλευρά του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, παρουσιάστηκαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα του τουρισμού για τη φετινή χρονιά. Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, η εκτίμηση του ΣΕΤΕ για το 2014 είναι ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 19,5 εκατ. (21,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας) και τα άμεσα έσοδα θα ανέλθουν στα 13,5 δισ. ευρώ (συνυπολογίζοντας τα έσοδα από την κρουαζιέρα).

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο ΣΕΤΕ, ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα σχετικά με τον οδικό χάρτη 2021, που στόχο έχει τα 24 εκατ. διεθνών αφίξεων και τα 48 δισ. ευρώ σε Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Στόχοι οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, θα κατατάξουν την Ελλάδα ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε σχετικά με τις πάγιες θέσεις του ΣΕΤΕ, όσον αφορά σε καίρια ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης προσοχής και εφαρμογής για την επίτευξη των στόχων, όπως η εφαρμογή δίκαιου φορολογικού συστήματος, ο νέος επενδυτικός νόμος, η παροχή ρευστότητας στις υγιείς τουριστικές επιχειρήσεις, οι εργασιακές σχέσεις, οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης, η πολιτική των αερομεταφορών και οι ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις, η δημιουργία κοινής τουριστικής συνείδησης, αλλά και το χωροταξικό και ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα διευκολύνει την υγιή επιχειρηματικότητα.

Όπως αναφέρθηκε από πλευράς ΣΕΤΕ, «υπήρξε κατανόηση σχετικά με τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, ανοικτός διάλογος και σημεία σύγκλησης, αλλά και καταγραφής διαφορετικών απόψεων». Πάγια προτροπή του Συνδέσμου, «παραμένει η απόλυτη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας της χώρας, η οποία με την υποστήριξη του τουρισμού, θα καταφέρει να εξελιχθεί σε μία αληθινά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, σε μία νέα Ελλάδα του 21ου αιώνα».