Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου εν όψει του νέου γύρου συνομιλιών με την τρόικα, ο οποίος αρχίζει την Τρίτη στοΠαρίσι. Δίνοντας το στίγμα των διαπραγματεύσεων και θέλοντας εμφανώς να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η ελληνική πλευρά δεν βάζει «κόκκινες γραμμές» και προσέρχεται έτοιμη να συζητήσει «εφ’ όλης της ύλης για το μνημόνιο» – σημείωσε δε παράλληλα ότι στο συγκεκριμένο ραντεβού «δεν μπορούν να συζητηθούν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα».

Οι πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται για τη λύση των κρίσιμων θεμάτων της Ελλάδας – μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη, το χρέος – δεν είναι αρμοδιότητα της τρόικας, επισήμανε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός.

«Δεν βάζουμε κόκκινες γραμμές. Εχουμε επιταχύνει το έργο μας. Το γεγονός ότι θα συναντηθούμε αύριο μας ανάγκασε να δουλέψουμε όλο τον Αύγουστο και έχουμε φέρει μπροστά πολλά διαρθρωτικά μέτρα. Θα συζητήσουμε κυρίως αυτά. Θα γίνει μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Ο πήχης των προσδοκιών έχει ανέβει πολύ. Πρέπει να αντιληφθούμε ποιοι είναι οι αντισυμβαλλόμενοι. Είναι στελέχη της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Αυτοί μπορούν να μιλήσουν μόνο για το μνημόνιο. Πρέπει να καταλάβετε τις δυνατότητές τους. Δεν μπορούν να μιλήσουν πολιτικά» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε δημοσιογράφους όπως ανέφερε το Mega.

Η ελληνική αποστολή μεταβαίνει στο Παρίσι με όπλο την καλή δημοσιονομική επίδοση και το γεγονός ότι έχει προχωρήσει στο διαρθρωτικό κομμάτι και πραγματοποιήσει το 80% των προαπαιτούμενων.

Μάλιστα η καλή οικονομική επίδοση επαινείται και από την Κομισιόν, η οποία μιλά για πέντε χρόνια βελτίωσης των δημοσιονομικών της Ελλάδας. Και αναφέρει ότι από το 2009 η Ελλάδα έχει επιτύχει αξιοσημείωτη βελτίωση στη δημοσιονομική της θέση, ιδιαίτερα σε κυκλικά προσαρμοσμένη βάση και τονίζει ότι μετά από την επίτευξη του δημοσιονομικού της στόχου το 2012 η Ελλάδα εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8%, υπερβαίνοντας τους στόχους κατά μεγάλο ποσοστό.

Από την πλευρά τους τα στελέχη της τρόικα ενόψει της συζήτησης για φοροελαφρύνσεις που θα θέσει η ελληνική πλευρά, μιλά για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015 ενώ η Ελλάδα δεν αποδέχεται πάνω από 900 εκατ. ευρώ και μάλιστα με πλήρη κατάργηση της έκτακτης εισφοράς.