Ο Γκίκας Χαρδούβελης υπήρξε πιο παραστατικός και εμφατικός: «Μη μας κάθεστε στον σβέρκο!..» διεμήνυσε στην τρόικα παραμονές της τριήμερης διαπραγμάτευσης στο Παρίσι. Το ίδιο μήνυμα, ωστόσο, φρόντισε να στείλει με τον δικό του τρόπο και ο Αντώνης Σαμαράς, ενημερώνοντας προχθές το μεσημέρι στις Βρυξέλλες τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τους στόχους της παρισινής εκστρατείας και τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, την τρίτη από τον περασμένο Ιούνιο, ο Πρωθυπουργός επιδίωξε να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σήμα για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα βήματα προόδου που καταγράφονται και στην εκπλήρωση των περισσότερων εκ των προαπαιτουμένων, καθώς η χώρα μας έχει ολοκληρώσει το 80% από τη λίστα των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών για το τρέχον έτος.

Η αναφορά δεν έγινε τυχαία και αποδέκτες ήταν το τρίγωνο των ελεγκτών που θα συναντήσει αύριο το απόγευμα η κυβερνητική αποστολή στα κεντρικά γραφεία του ΟΟΣΑ στη γαλλική πρωτεύουσα. Οι δεσμεύσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως η αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ή η συμπλήρωση του πίνακα των 15.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, δεν βγάζουν εκτός τροχιάς το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν αναχώματα από την πλευρά των δανειστών ώστε να φρενάρουν και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους.

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ. Η εικόνα πλήρους στήριξης από τον επόμενο επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία μεταδίδεται από το κυβερνητικό επιτελείο, υποκρύπτει μια σχετική ανησυχία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για το ενδεχόμενο οι εκπρόσωποι της τρόικας να επιχειρήσουν να ανοίξουν μια σειρά από ζητήματα που αποτελούν κόκκινες γραμμές για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές στον κ. Γιούνκερ ότι δεν υπάρχουν περιθώρια –κατ’ ουσίαν, πολιτικές αντοχές –για ανατροπές στο ισχύον καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, για νέες αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης και, πολύ περισσότερο, για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η στήριξη Γιούνκερ έχει τη σημασία της, έστω κι αν ο Λουξεμβούργιος δεν έχει αναλάβει ακόμη το τιμόνι της Κομισιόν.

Βασικός στόχος του Πρωθυπουργού, πάντως, είναι να μην ανακύψουν εμπόδια από την τρόικα για την υλοποίηση του σχεδίου των φοροελαφρύνσεων –και το μήνυμα αυτό ευελπιστεί ότι θα φθάσει στο Παρίσι, μέσω Βρυξελλών. Για το ζήτημα αυτό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβερνητική αποστολή έχει λάβει εντολή για «επιθετικό παιχνίδι» και όχι μια «μάχη χαρακωμάτων» στη γαλλική πρωτεύουσα.

Τις ελληνικές επιδιώξεις στο Παρίσι περιέγραψε χωρίς περιστροφές και ο Γκίκας Χαρδούβελης με δηλώσεις του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς»: «Η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Η επόμενη φάση είναι αυτές να εδραιωθούν και να διασφαλισθεί ότι δεν θα αναστραφούν. Η τρόικα μπορεί να μείνει στο παρασκήνιο πλέον και να μην κάθεται στον λαιμό μας. Ετσι στο άμεσο μέλλον μπορούμε να βελτιώσουμε τη θέση μας με πιο αποτελεσματικό τρόπο…» τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα έχει τον συντονιστικό ρόλο στην κυβερνητική αποστολή, υπήρξε επικριτικός για την τακτική που ακολουθούσε έως τώρα η τρόικα και προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας «θα υπονομευθεί από νέους επαχθείς στόχους», ενώ προανήγγειλε νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές ομολόγων τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο ρόλος του Γιούνκερ

Ο Αντώνης Σαμαράς επενδύει στη συμμαχία με τον Γιούνκερ και στον αποδεδειγμένο φιλελληνισμό του, διαβλέποντας ότιθα έχει καθοριστικό ρόλο για μια στροφή της ΕΕ στην ανάπτυξη.