«ΤΑ ΝΕΑ» απαντούν στα ερωτήματα των αναγνωστών για τον ΕΝΦΙΑ. Τις απαντήσεις δίνει ο ειδικός φοροτεχνικός Δημήτρης Τσαγκάρης οικονομολόγος ΜΑ – Λογιστής Α και διευθύνων σύμβουλος της FAO ECONOMICS AE. Στείλτε τις ερωτήσεις σας στο enfiaqa@dolnet.gr

Ερώτηση: Είμαι κάτοχος σε ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου με την αδελφή μου σε ένα οικόπεδο στο Καματερό που κληρονομήσαμε από τον πατέρα μας. Το οικόπεδο αυτό έχει συνολική έκταση 3.103,30 μέτρα, είναι εντός σχεδίου πόλεως, πλην όμως ρυμοτομείται στο μεγαλύτερο μέρος του για δρόμους, πλατείες κ.λπ., κοινόχρηστους – κοινωφελείς χώρους, το δε εναπομείναν οικόπεδο δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και, το κυριότερο, ο δήμος δεν έχει υλοποιήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τις προβλεπόμενες από τον νόμο Τρίτση πράξεις εφαρμογής για την τακτοποίησή του, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κάνω τίποτα (πώληση κ.λπ.) και να είμαι εγκλωβισμένος. Στο έντυπο δήλωσης στοιχείων ακινήτων για το έτος 2014 δήλωσα το υπόψη οικόπεδο στο ποσοστό που μου αναλογεί (50%) και στη στήλη του εντύπου «ειδικών συνθηκών» έθεσα τον κωδικό «6», όπως άλλωστε έκανα κάθε χρόνο λόγω του ΦΑΠ. Το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ που εκδόθηκε τώρα κοστολογεί την αξία του οικοπέδου –στο ποσοστό που μου αναλογεί (50%) –στο ποσό των 211.148,53 ευρώ και μου καταλογίζει φόρο 465,50 ευρώ, όπως αντίστοιχα και στην αδελφή μου. Τα ερωτήματα που θέτω είναι:

α) Ο κωδικός «6» που έθεσα στη στήλη «ειδικών συνθηκών» του εντύπου Ε9 είναι ο σωστός ή έπρεπε να τεθεί άλλος;

β) Υπάρχει έκπτωση στον φόρο σε αυτές τις περιπτώσεις;

γ) Για ποιον λόγο φορολογούνται τα συγκεκριμένα οικόπεδα, τη στιγμή που λόγω της μη έκδοσης των πράξεων εφαρμογής ουσιαστικά είναι άχρηστα επειδή δεν μπορεί να τα πουλήσει κάποιος; (Και να το χαρίσω σε κάποιον, δεν το παίρνει).

ΥΓ: Το ποσό των 211.148,53 ευρώ (αξία του ποσοστού 50% του υπόψη οικοπέδου) υπάρχει και στα εκκαθαριστικά ΦΑΠ των ετών 2010, 2011, 2012 και 2013.

Κωσταντίνος

Απάντηση: Στο πρώτο σας ερώτημα, ο σωστός κωδικός είναι το «5» (οικόπεδο μη οικοδομήσιμο που δεν μπορεί να τακτοποιηθεί). Θα πρέπει επίσης να είναι σωστά συμπληρωμένη η στήλη 32 (σύμφωνα με τα έγγραφα που έχετε στη διάθεσή σας).

Να προσέξετε ότιοι σχετικοί κωδικοί και οι στήλες στα έντυπα του Ε9 του 2013 και 2014 δεν είναι ταυτόσημοι, άρα χρειάζεται επανέλεγχος/επικαιροποίηση ώστε να δοθεί η σωστή απεικόνιση των ακινήτων/δικαιωμάτων με νομικές ιδιαιτερότητες (δεν υπήρχε σχετική στήλη το 2013, άρα το σύστημα αγνοεί την περιπτωσιολογία του καθενός μας).

Στο δεύτερο, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2α του Νόμου 4223, υπάρχει έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ στα εντός σχεδίου (διατάξεις για μερική απαγόρευση χρήσης).

Στο τρίτο ερώτημα, δικαστικά, θα μπορούσε κανείς (με προσφυγή) να επιδιώξει την εξαφάνιση της Διοικητικής Πράξης Καταλογισμού Φόρου ΕΝΦΙΑ, ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Ερώτηση:Εχω δύο ερωτήματα σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ.

1) Πότε υπάρχει απαλλαγή ή έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ; Διάβασα τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Θέλω διευκρίνιση για την προϋπόθεση των 150 τ.μ. Τα 150 τ.μ. είναι για:

α) Την πρώτη κατοικία;

β) Τη συνολική επιφάνεια κατοικιών και οικοπέδων;

γ) Η επιφάνεια ημιτελών κτισμάτων προσμετράται στην επιφάνεια των 150 τ.μ.;

2) Στα ημιτελή κτίσματα υπάρχει έκπτωση; Διάβασα για έκπτωση 60%. Αν ισχύει πώς μπορώ να διαπιστώσω-διασταυρώσω ότι όντως έγινε η σχετική έκπτωση στο εν λόγω ακίνητο; Στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ δεν διατυπώνεται κάποια έκπτωση.

Γ. Παπασπανούδης

Απάντηση: Ο νόμος ορίζει στο κριτήριο της ακίνητης περιουσίας ότι το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχει το νοικοκυριό δικαιώματα δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 τ.μ.).

Είμαστε εν αναμονή της σχετικής εγκυκλίου, με την οποία θα παρέχονται διευκρινίσεις για το τι μετράει στο σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων. Σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμη εκδοθεί, όμως να θεωρείτε βέβαιο ότι προσμετρώνται όλα τα κτίσματα και μάλιστα υπάρχει ο όρος «νοικοκυριό» που σημαίνει όχι μόνο ατομικά, άρα και τα ημιτελή ενδεχομένως, δεδομένου ότι δεν μπορεί να είναι σαφής (από πλευράς υπουργείου Οικονομικών) η φάση κατασκευής. Αναμένουμε όλοι λοιπόν τις σχετικές εγκυκλίους εφαρμογής, για να λυθούν με σαφήνεια οι απορίες.

Στο δεύτερο ερώτημά σας δεν υπάρχει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, αλλά στην αντικειμενική αξία των ημιτελών κτισμάτων, άρα τελικά και στο ποσό του φόρου.

Υπολογίστε τον φόρο με την κανονική αντικειμενική χωρίς τα ημιτελή, για να δείτε αν –με σωστή συμπλήρωση του Ε9 σας –έχει γίνει κάποιο λάθος.

Λογικά, η αντικειμενική αξία των ημιτελών σας είναι μειωμένη κατά 60%, αφού υπάρχει ο (ΣΗΚ) Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων 0,40, άρθρο 4 , παρ. 2, περ. η του Ν. 4223.