Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο αναμένεται να πραγματοποιηθούν τρεις ευρωπαϊκές σύνοδοι που θα είναι αφιερωμένες στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Η Ιταλία θα φιλοξενήσει την πρώτη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7 Οκτωβρίου «για θέματα ανάπτυξης» και «απασχόλησης», έπειτα από δική της πρωτοβουλία.

Στα τέλη Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη σύνοδος αφιερωμένη στην ευρωζώνη, την οποία έχει ζητήσει η Γαλλία.

Τέλος, μια τρίτη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο αφού αναλάβει καθήκοντα η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προεδρία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στη διάρκεια αυτής της συνόδου η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της υπέρ των επενδύσεων, μια από τις προτεραιότητές της.

Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, τάχθηκε χθες, μετά τον διορισμό του, υπέρ ενός μείγματος λιτότητας και μέτρων για την προώθηση της ανάπτυξης.

«Θα πρέπει να αναζητήσουμε την ανάπτυξη στο πλαίσιο της υπευθυνότητας», είπε ο Τουσκ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το παράδειγμα της Πολωνίας έχει αποδείξει ότι είναι δυνατό να συνδυαστούν «η δημοσιονομική πειθαρχία και η οικονομική ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο Ολάντ, που επιθυμεί όπως και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι να υπάρξει κάποια χαλάρωση στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, σημείωσε : «Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Στην Ευρώπη υπάρχει ασθενική ανάπτυξη, πολύ χαμηλός πληθωρισμός και πολύ υψηλή ανεργία».

Η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι, που επιλέχθηκε για τη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, είπε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας θα πρέπει να είναι «η πρώτη προτεραιότητα της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας».

Σε αυτό φάνηκε να συμφωνούν και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των 25 εκατομμυρίων στην Ευρώπη», δήλωσε ο βέλγος πρωθυπουργός Ελιό ντι Ρουπό.

«Θα θέλαμε να δούμε τα θέματα της εργασίας, της ευημερίας, των επενδύσεων και της ανάπτυξης να καταλαμβάνουν κεντρική θέση στις πολιτικές ενέργειες της ΕΕ», πρόσθεσε ο ιρλανδός ομόλογός του Έντα Κένι.

«Η σταθερότητα δεν θα γίνει ποτέ βιώσιμη χωρίς ανάπτυξη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στο σχέδιο του Γιούνκερ για την εξασφάλιση 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Εξάλλου ο Σουλτς πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις του Οκτωβρίου θα πρέπει να μεταφράσουν την πρόταση αυτή σε «ουσιαστικές ενέργειες».