Το θέμα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στην συνάντηση που είχαν ουπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Με ανακοίνωσή του ο υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι στη συνάντηση των δύο ανδρώνσυζητήθηκε οτιδήποτε σχετικό με πρόγραμμα διοχέτευσης ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ.

Ο Μπενουά Κερέ συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και στη συνέχεια με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας του έθεσε το πρόβλημα της ανεπάρκειας εγγυήσεων (collaterals) των ελληνικών τραπεζών, το οποίο προκαλεί προσκόμματα στην άντληση φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες της ευρωζώνης, στη διαδικασία άντλησης φθηνής ρευστότητας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων που διαθέτουν δεν θεωρούνται επιλέξιμα από την ΕΚΤ.

Σήμερα, μάλιστα, λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η ΕΚΤ προκειμένου οι τράπεζες να ζητήσουν από τον νέο μηχανισμό ρευστότητας που έχει συσταθεί (LTRO) κεφάλαια.

Οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στην πρώτη δημοπρασία πρέπει να υποβάλουν έως σήμερα το απόγευμα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών τους στοιχεία για τα δάνειά τους.

Οι τράπεζες μπορούν να δανεισθούν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,25% για περίοδο τεσσάρων ετών.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν και για τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών τα οποία θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.