Κοντά τρία δισεκατομμύρια δολάρια παθητικό είχε πέρυσι η αυστραλιανή αεροπορική εταιρία Qantas με πολλούς αναλυτές να εκφράζουν αμφιβολίες για την βιωσιμότητα της κάποτε εύρωστης αεροπορικής εταιρίας.

Ο γενικός διευθυντής της Qantas, Alan Joyce, ότι οι απώλειες ύψους 2,8 δισ. της εταιρίας το τελευταίο οικονομικό έτος οφείλονται στις υψηλές τιμές των υγρών καυσίμων, στην υψηλή τιμή του δολαρίου Αυστραλίας και στην υπερανάπτυξη του κλάδου των αερομεταφορών – που είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ζήτηση της αγοράς.

Ο ίδιος είπε επίσης, ότι, ένας ακόμη παράγοντας είναι και η μειωμένη ανάπτυξη σε τομείς όπως των πρωτων υλών αλλά και των δημοσίων δαπανών.

Ο κ. Joyce ανέφερε ότι οι περικοπές και οι προσαρμογές που ήδη εφαρμόζει η εταιρεία αναμένεται να σταθεροποιήσουν τη λειτουργεία της και να οδηγήσουν σε βελτίωση των οικονομικών της, το επόμενο οικονομικό έτος.

Στο μεταξύ, ο ανεξάρτητος ομογενής γερουσιαστής Νικ Ξενοφών δήλωσε ότι θα ζητήσει να εξεταστεί κατά πόσο η Qantas έχει παραβιάσει τους κανονσμούς για τη δημοσιοποίηση βασικών οικονομικών στοιχείων της.

Σύμφωνα με την εταιρική νομοθεσία, οι εταιρείες πρέπει να δημοσιεύουν στοιχείαα σχετικά με τις τιμές των μετοχών, έτσι ώστε όλοι οι μέτοχοι να έχουν ίση πρόσβαση στις πληροφορίες.

Ο γερουσιαστής Ξενοφών είπε ότι η Qantas έχει παραδεχθεί ότι είχε συνομιλίες με επενδυτικές εταιρείες, χωρίς να ενημερώσει μικρομετόχους της και ζήτησε την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διεύθυνσης της εταιρείας ως υπεύθυνους για την «κατρακύλα της».