Θερμό φθινόπωρο περιμένει όπως όλα δείχνουν τους εργαζομένους των τραπεζών, καθώς αρχής γενομένης από την Alpha Bank εξετάζονται νέα σχέδια μεγάλων ή μικρών εθελούσιων εξόδων.

Η μείωση του μισθολογικού κόστους είναι το κλειδί στα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών ενόψει των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η πρώτη στη σειρά των τραπεζών που σχεδιάζει μια τέτοια πρωτοβουλία είναι είναι η Alpha Bank, η οποία δεν έχει πραγματοποιήσει εθελούσια, όπως έκαναν οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες.

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού, η διαδικασία έχει παγώσει καθώς αναζητείται λύση στις εισφορές που πρέπει να καταβάλει η τράπεζα στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων. Κύκλοι της ανέφεραν ότι μόλις βρεθεί η φόρμουλα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα, ενδεχομένως τροποποιημένο με βάση τα δεδομένα που θα ισχύουν τότε. Συνδικαλιστικές πηγές όμως υποστηρίζουν ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε αυτό το μέτωπο και δεν αποκλείεται ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου να ανακοινωθεί το σχετικό πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει τους όρους για την εθελούσια.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Alpha Bank τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα, καθώς πέραν των δικών της εργαζομένων στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου θα συμμετάσχει και μέρος των εργαζομένων που ήρθαν στην τράπεζα μετά την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας, αλλά και την πρόσφατη εξαγορά του δικτύου της Citibank στην Ελλάδα. Ετσι, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι καλούνται να βρουν μια ενιαία φόρμουλα που θα καλύπτει και τις τρεις περιπτώσεις τόσο μισθολογικά όσο κυρίως στο ζήτημα της ασφάλισης και της συνταξιοδότησης με ευνοϊκούς όρους για τους εργαζόμενους.

Με αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του ομίλου της Alpha Bank υπολογιζόταν αρχικά στα περίπου 800 άτομα πριν από την απόκτηση του δικτύου της Citibank. Πλέον, υπάρχουν άλλες εκτιμήσεις που ανεβάζουν τον αριθμό ακόμα και στους 1.500 λαμβάνοντας υπόψιν τις τρέχουσες ανάγκες τραπεζικών εργασιών και την πίεση για περαιτέρω περικοπή του μισθολογικού κόστους ύστερα και από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, μικρής έκτασης και στοχευμένες εθελούσιες εξετάζουν και ενδέχεται να πραγματοποιήσουν από το 2015 και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες παρά το γεγονός ότι εντός του 2013 πραγματοποίησαν προγράμματα εξόδου για σχεδόν 6.000 υπαλλήλους. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, παρά τα όσα έγιναν πέρυσι, τα δεδομένα στον κλάδο έχουν αλλάξει και πλέον υπάρχουν ανάγκες για εργαζόμενους διαφορετικών ειδικοτήτων και με συγκεκριμένη εξειδίκευση. Για παράδειγμα, στην τρέχουσα συγκυρία μειώνονται οι διευθύνσεις χορηγήσεων και αυξάνονται οι διευθύνσεις που χειρίζονται ρυθμίσεις δανείων, ενώ παράλληλα συρρικνώνονται δίκτυα καταστημάτων δίνοντας έμφαση στην ηλεκτρονική τραπεζική.

ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ. Σημειώνεται ότι μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2013, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα προχώρησαν σε μεγάλου βεληνεκούς εθελούσιες εξόδους. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της Πειραιώς στο οποίο ο συνολικός αριθμός συμμετοχών, που έφθασε τους 2.182 υπαλλήλους, αντιπροσωπεύει το 12% περίπου των εργαζομένων του ομίλου στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο, ολοκληρώθηκε από τη Eurobank εθελούσια έξοδος 1.100 εργαζομένων, που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ανθρώπινου δυναμικού της στην Ελλάδα. Την τριάδα συμπλήρωσε στα τέλη Δεκεμβρίου η Εθνική Τράπεζα, καθώς το δικό της πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 2.510 εργαζομένων οδηγώντας σε μείωση του μισθολογικού κόστους κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.