Ερώτηση: Σας γράφω από τη Γαλλία της οποίας είμαι μόνιμος κάτοικος εδώ και 40 χρόνια. Κατέχω ένα διαμέρισμα στην Περαία Θεσσαλονίκης (76 τ.μ.) και ένα εξ αδιαιρέτου διαμέρισμα στην οδό Αγγελάκη (50%) πάλι στη Θεσσαλονίκη (80 τ.μ.). Το εν Ελλάδι εισόδημά μου (φορολογητέο) είναι λιγότερο από 8.000 ευρώ ετησίως. Δικαιούμαι τη λεγόμενη έκπτωση του 50% στον ΕΝΦΙΑ; Ευχάριστο για την απάντηση.

Vartan

Απάντηση: Με βάση το άρθρο 7 του σχετικού Νόμου 4223 και τις πληροφορίες που μας θέτετε υπόψη τη δικαιούστε, διότι σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ:

– Χορηγείται έκπτωση 50% εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, πραγματικό ή τεκμαρτό, δεν υπερβαίνει τα εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία το νοικοκυριό κατέχει δικαιώματα δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 τ.μ.).

γ) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογενείας δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Βέβαια, είμαστε εν αναμονή της σχετικής εγκυκλίου, ήδη γίνεται λόγος π.χ. ότι δεν θα ζητείται η ασφαλιστική – φορολογική ενημερότητα κ.λπ. Αρα, αναμένουμε λεπτομέρειες της εφαρμογής. Σε κάθε περίπτωση ο νόμος δεν εξαιρεί, κατ’ αρχήν, τους κατοίκους του εξωτερικού (υποθέτω ανήκετε στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού).