Μπαλώματα, μπρος – πίσω, λειψή προετοιμασία, καθυστερήσεις. Ενα μήνα η κυβέρνηση βασανίζεται με τον ΕΝΦΙΑ και μόλις χθες κλείδωσαν στο ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο οι αλλαγές στον φόρο, που εξελίχθηκε στον απόλυτο καλοκαιρινό εφιάλτη του Μεγάρου Μαξίμου.

Από την 1η Αυγούστου, όταν ανέβηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Τaxis, η κυβέρνηση πασχίζει να βρει λύσεις για να διορθώσει αδικίες και αβλεψίες του αρχικού νόμου, να κατακαθίσει η σκόνη που σήκωσαν οι αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών λειτουργώντας ως φορείς της οργής των ψηφοφόρων.

Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, δεν γίνεται τίποτα περισσότερο από τις αυτονόητες διορθώσεις στα παραφουσκωμένα εκκαθαριστικά σε περίπου 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Οι δόσεις κλειδώνουν στις έξι αφού ζυμώνονταν το τελευταίο δεκαήμερο μεταξύ έξι και επτά, ενώ η αγωνία να μην ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι που δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές λόγω χαμηλών εισοδημάτων φτάνει στο σημείο να βγάζει από την εξίσωση των προϋποθέσεων, εκτός από την ασφαλιστική, και τη φορολογική ενημερότητα. Τέλος, ύστερα από ένα μπρος – πίσω με τα ξενοίκιαστα, η κυβέρνηση στερεί τις προσδοκίες που η ίδια προκάλεσε πριν από μόλις τέσσερις ημέρες για τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Μετά τη χθεσινή σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου – Χαρδούβελη τα καλά νέα είναι ότι όσοι δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ δεν θα χρειαστεί να κάνουν σχεδόν τίποτα για να τις κερδίσουν.Η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη, με διαγραφή των προϋποθέσεων τόσο της ασφαλιστικής όσο και της φορολογικής ενημερότητας, που αρχικά προέβλεπε ο νόμος.

Τα άσχημα νέα είναι ότι παρά τις σχετικές διαρροές την περασμένη Παρασκευή από στελέχη της ΝΔ για έκπτωση 25% – 30% στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα ξενοίκιαστα φέτος δεν γλιτώνουν ούτε ένα ευρώ φόρου. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει έκπτωση 50% του χρόνου…

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι στη σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου – Χαρδούβελη ξέμπλεξε το κουβάρι του ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον για φέτος και εντός της εβδομάδας προωθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με τις απαραίτητες διορθώσεις. Μένει να φανεί βέβαια αν η νέα εκκαθάριση θα οδηγήσει τα βεβαιωμένα έσοδα στην περιοχή των 3,240 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα ή η υπεραπλούστευση της διαδικασίας εξαιρέσεων και μειώσεων θα οδηγήσει στα βράχια τα βεβαιωμένα έσοδα. Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πόσοι είναι οι δικαιούχοι εκπτώσεων και απαλλαγών και πόσο θα στοιχίσουν… Το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να βγάλει από τα κριτήρια και την παράμετρο της φορολογικής ενημερότητας δείχνει πόσο καίγεται να αμβλύνει τις επιβαρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ.

Ούτως ή άλλως, βγάζοντας μόνο την ασφαλιστική και όχι και τη φορολογική ενημερότητα θα είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αυτοματοποιημένη διαδικασία για απαλλαγές και μειώσεις. Η επιλογή της κατάργησης και της φορολογικής ενημερότητας (να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές έλεγε ο νόμος) δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να διευρύνει όσο γίνεται τους δικαιούχους εκ των υστέρων εκπτώσεων.

ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ. Με βάση τις χθεσινές αποφάσεις, είναι σαφές ότι πλην ειδικών περιπτώσεων δικαιούχων –όταν για παράδειγμα υπάρχουν δεσμευμένα ακίνητα ή σε περιπτώσεις ανάπηρων για τους οποίους οι λογιστές θα χρειαστεί να υποβάλουν πιστοποίηση των ποσοστών αναπηρίας με βάση τις περυσινές βεβαιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία –η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα κάνει εκ νέου την εκκαθάριση και θα προκύψουν οι δικαιούχοι.

Μετά την προαναγγελία για την κατάργηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας απομένουν μόνο τα κριτήρια του εισοδήματος και της επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας. Εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας κτισμάτων και 9.000 εισόδημα με προσαύξηση 1.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας οδηγούν σε μείωση του φόρου κατά 50%. Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% με εισόδημα έως 12.000 ευρώ (επίσης με προσαύξηση 1.000 ευρώ)και κτίσματα επιφάνειας έως 150 τ.μ. προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

ΤΑ ΞΕΝΟΙΚΙΑΣΤΑ. Στο θέμα των ξενοίκιαστων ακινήτων, η κυβέρνηση δεν απέφυγε ακόμα μία γκάφα. Ανοιξε παράθυρο μειώσεων φόρου 25% – 30% την περασμένη Παρασκευή από στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κόστιζε πάνω από 100 εκατ. ευρώ), το οποίο χθες έκλεισε οριστικά.Διαπιστώθηκε, αφενός, ότι το μέτρο θα κόστιζε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ θέτοντας σε κίνδυνο τον στόχο βεβαίωσης εσόδων κοντά στα 3,2 δισ. ευρώ μετά τις διορθώσεις (αρχικά βεβαιώθηκαν με σωρεία λαθών έσοδα 3,511 δισ. ευρώ), αφετέρου, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων που αποτυπώνονται στο Ε9 με τα στοιχεία του εντύπου Ε2 όπου δηλώνονται τα ενοικιαζόμενα ή κενά ακίνητα. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, να κάνει διασταύρωση στα δύο αρχεία!

Ετσι, αν το υπουργείο Οικονομικών ήθελε να κάνει εκπτώσεις στα μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα, θα έπρεπε να ζητήσει από τους συγκεκριμένους φορολογουμένουςνα κάνουν διορθώσεις στο Ε9.Ο βασικός λόγος, βέβαια, δεν είναι η ταλαιπωρία των φορολογουμένων αλλά το κόστος των εκπτώσεων για τα ξενοίκιαστα.