Στα χέρια του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου ενός εκ των βασικών μετόχων του επενδυτικού ομίλου Signa περνούν τα καταστήματα της γερμανικής αλυσίδας Karstadt έπειτα από τη συμφωνία που επετεύχθη με τον δισεκατομμυριούχο Nicolas Berggruen.

Το όνομα του έλληνα εφοπλιστή γνωστού για τις επενδύσεις του σε ακίνητα, επανήλθε προ ημερών στο προσκήνιο όταν έγινε γνωστό ότι ο Rene Benko, επικεφαλής του ομίλου Signa Retail GmbH, απέκτησε την αλυσίδα Karstadt.

Ο έλληνας εφοπλιστής και συλλέκτης έργων τέχνης αποτελεί έναν από τους επενδυτές του ομίλου Signa από το 2007, ενώ δύο χρόνια μετά, το 2009, απέκτησε το 50% της Signa Holding GmbΗ.

Αλλά ο κ. Οικονόμου δεν είναι το μοναδικό γνωστό στην Ελλάδα όνομα που έχει επενδύσει κεφάλαια στην Signa, τον όμιλο του κ. Benko, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους επενδυτές ακινήτων στην Αυστρία.

Παρουσία στη Signa έχει άλλο ένα γνωστό πρόσωπο του ελληνικου real estate, o ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Beny Steinmetz, το fund του οποίου, η Invel, απέκτησε από την Εθνική Τράπεζα την πλειοψηφία της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ. που έγινε γνωστό.

Με την επένδυσή της στην προβληματική μέχρι σήμερα Karstadt, η επενδυτική εταιρεία των κ.κ. Benko και Οικονόμου επιχειρεί να την καταςτήςει κερδοφόρα καθώς η πορεία των πωλήςεών της ακολουθεί πτωτική πορεία, και από τα 7,5 δισ. ευρώ του 2000 έχει φτάςει στα 2,5 δισ. ευρώ και ακόμη χαμηλότερα, ενώ προ ετών η αλυσίδα ήλθε αντιμέτωπη και με αιτήσεις πτώχευσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με το συμβολικό ποσό του 1 ευρώ, η Signa αναλαμβάνει τον έλεγχο των 83 καταστημάτων Karstadt ενώ αγοράζει και το υπόλοιπο 24,9% των Karstadt Premium και Karstadt Sports που δεν κατέχει ήδη. Η Signa είχε ήδη αποκτήσει το 75,1% στις Karstadt Premium και Karstadt Sports το 2010 σε μία συμφωνία της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Η Signa δεν είναι μια τυχαία επενδυτική εταιρεία σε ακίνητα. Διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 6,5 δισ. ευρώ και αποτελείται από 5 κεντρικά τμήματα. Πρόκειται για τη Signa Development στον τομέα της ανάπτυξης, τη Signa Retail όπου εντάσσονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των πολυκαταστημάτων Karstadt, τις Signa Property Funds και Signa Recap για πιο εξειδικευμένες επενδύσεις, και τη Signa Prime Selection για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις σε ακίνητα υψηλών προδιαγραφών.