Με διανομή στους πολυτέκνους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται σήμερα, για τέταρτη κατά σειρά ημέρα, το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τμήματος των ροδακίνων και νεκταρινιών που έμειναν αδιάθετα μετά το ρωσικό εμπάργκο.

Από την Παρασκευή, όταν ξεκίνησε η πρώτη φάση του σχεδίου μέχρι και σήμερα, οι οργανώσεις παραγωγών έχουν διαθέσει 16.000 χαρτοκιβώτια των πέντε κιλών συνολικού όγκου 80 τόνων κυρίως σε κρατουμένους σωφρονιστικών ιδρυμάτων, απόρους εγγεγραμμένους στις λίστες δήμων και πολυτέκνους. Πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που συντονίζει την όλη διαδικασία μαζί με τις οργανώσεις παραγωγών, αναφέρουν ότι οι παραγγελίες που υποβάλλονται από ιδρύματα είναι συνεχείς και ότι η διανομή θα ενταθεί εντός της εβδομάδας με αποστολές ποσοτήτων μεταξύ άλλων στους Δήμους Πεντέλης, Θέρμης και Θηβαίων, καθώς και στις ενώσεις πολυτέκνων Ξάνθης και Δράμας.

Παράλληλα με τη δωρεάν διανομή τρέχουν και οι διαδικασίες για τη χυμοποίηση 2.000 από τους 10.000 προς απόσυρση τόνους, προκειμένου αμέσως μετά ο συσκευασμένος χυμός να διατεθεί και πάλι μέσω των κατάλληλων φορέων σε κοινωφελή ιδρύματα, νοσοκομεία κ.λπ.

«Απομακρύνεται όπως φαίνεται ο κίνδυνος να κατευθυνθούν στη χωματερή σημαντικές ποσότητες αδιάθετων ροδακίνων, καθώς στη συντριπτική της πλειονότητα η ποσότητα των 10.000 τόνων που θα αποσυρθεί, είτε θα διανεμηθεί ως νωπό προϊόν δωρεάν, είτε θα γίνει χυμός» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος.

Προκειμένου να συντονισθεί η δωρεάν διανομή ροδακίνων στα ιδρύματα, τους δήμους και την εκκλησία, και να μειωθούν οι απώλειες από προϊόντα που σαπίζουν, οι οργανώσεις παραγωγών μίσθωσαν ήδη στην Αττική ψυκτικούς αποθηκευτικούς χώρους.

Την εβδομάδα αυτή τίθεται σε λειτουργία και το κοινό σχήμα ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών για τη στήριξη της δωρεάν διανομής των αδιάθετων ροδακίνων των μεμονωμένων παραγωγών, εκείνων δηλαδή που δεν ανήκουν σε ομάδες. Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός ότι παρά το ρωσικό εμπάργκο, στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνουν ότι φέτος οι εξαγωγές δεν αποκλείεται και να ξεπεράσουν τον εθνικό μέσο όρο. Ανέρχονται ήδη σε 130.000 τόνους, έναντι 125.000-135.000 τόνων του μέσου όρου των τελευταίων ετών. Προφανώς αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των ροδακίνων που προορίζονταν για τη Ρωσία βρήκαν διέξοδο σε άλλες αγορές, έστω και σε πάρα πολύ χαμηλές –για τους παραγωγούς –τιμές.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ. Υπόμνημα στις Βρυξέλλες με το οποίο επιδιώκει να βελτιώσει τον Κανονισμό για τα ροδάκινα που ανακοινώθηκε από την ΕΕ έστειλε την Παρασκευή η ελληνική πλευρά. Τα αιτήματα που διατυπώνονται συνοψίζονται στα εξής: να εξομοιωθεί η τιμή απόσυρσης που θα εισπράξουν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί με εκείνη όσων ανήκουν σε ομάδες (26,9 λεπτά το κιλό) και να έχουν πρόσβαση στα μέτρα στήριξης και όσοι δεν ανήκουν σε οργανώσεις. Ειδικά για τους τελευταίους, προκειμένου να κατοχυρωθεί η διαφάνεια, ζητείται να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με έναν φορέα αναγνωρισμένο από το κράτος-μέλος, που θα διαχειρίζεται για λογαριασμό τους τις αποσύρσεις των προϊόντων τους. Ζητείται επίσης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ποσά που αφορούν τις δαπάνες συσκευασίας για την κάλυψη του κόστους χυμοποίησης. Τέλος, ζητείται η κατανομή των ποσών που προορίζονται για προγράμματα προώθησης (στην Ελλάδα αναλογούν μόνο 317.000 ευρώ) να γίνει με βάση το ποσοστό παραγωγής κάθε χώρας που εξάγεται στη Ρωσία, προκειμένου να αυξηθεί το κονδύλι για τη χώρα μας.