Η πρώτη μεγάλη εξαγορά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ολοκληρώθηκε χτες, με τη Vodafone να αποκτά το σύνολο τών εκτός Χρηματιστηρίου μετοχών της Hellas Οn Line (HOL). Η συγκεκριμένη εξαγορά θεωρείται ορόσημο για την αγορά των τηλεπικοινωνιών, καθώς σύμφωνα με στελέχη του κλάδου αναμένεται να επηρεάσει και τις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις για εξαγορές – συγχωνεύσεις, όπως την απόκτηση από τις Vodafone– Wind του Ομίλου Forthnet που εκτός από τις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες εμπεριέχει και τη συνδρομητική τηλεόραση NOVA.

H HOL, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τον Ιούνιο του 2008, αποτελεί τον πάροχο σταθερής τηλεφωνίας και Ιντερνετ (LLU) με τη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη στην εγχώρια αγορά και συνολικές επενδύσεις σε υποδομές – τεχνολογικά συστήματα πουξεπερνούν τα 440 εκατ. ευρώ. Η συνολική συνδρομητική βάση της εταιρείας στις 31.12.2013 αριθμούσε 519.072 πελάτες LLU ενώ το μερίδιό της στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας ανερχόταν στο 11%.Υστερα από διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών, η Vodafone Ελλάδας συμφώνησε χτες με τις εταιρείες Intracom Group και World Equities Investments Holdings SA για την απόκτηση του 72,7% που αυτές κατέχουν στη HOL στην τιμή των 72,7 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται, ότι η Vodafone κατέχει ήδη το 18,4% της HOL, ενώ με την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας το συνολικό ποσοστό της θα ανέλθει στο 91,2%.

Η συμφωνία για την εξαγορά της HOL, που τελεί υπό την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αποτελεί τη συνέχεια της επιτυχημένης εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Vodafone Ελλάδας και της HOL από το 2009, όταν η Vodafone απέκτησε ποσοστό άμεσης συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της HOL.

Με τη συμφωνία αυτή η Vodafone ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο στην ελληνική αγορά αξιοποιώντας περαιτέρω τις δυνατότητες της HOL με τους 519.000 LLU συνδρομητές.

Σημειώνεται, ότι η HOL διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων, που ξεπερνά τα 5.200 χλμ.

Αναβάθμιση. Παράλληλα, είναι ο πρώτος πάροχος στην Ελλάδα που αναβαθμίζει το δίκτυο οπτικών ινών του στα 100 Gigabit.

«Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία θα επιταχύνει τη στρατηγική μας για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών επικοινωνίας και αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την ελληνική αγορά.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των συνδρομητών μας μέσα από σύγχρονα δίκτυα στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Γλαύκος Περσιάνης.

Επίσης, πρόσθεσε, ότι «η Vodafone θα συνεχίσει να επενδύει στη χώρα σε υποδομές και καινοτόμους τεχνολογίες, οι οποίες συμβάλλουν έμπρακτα στην ανάπτυξη και στην οικονομία».