Στο Βερολίνο άνοιξε χθες ανεπίσημα η ατζέντα των φθινοπωρινών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια να θέτει θέμα φοροελαφρύνσεων και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τελικά θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό τα επόμενο χρόνια.

Η επίσκεψη Δένδια στο Βερολίνο ξεκίνησε προχθές σαν μια επιχείρηση γοητείας της ελληνικής πλευράς με στόχο να προσελκυσθούν γερμανικά κεφάλαια για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά εξελίχθηκε χθες σε μια συζήτηση για όλα τα καυτά θέματα της επικείμενης διαπραγμάτευσης. Ο γερμανός υπουργός μάλιστα θέλησε να στείλει το πρώτο μήνυμά του στην κυβέρνηση, δηλώνοντας έτοιμος να εξετάσει το θέμα της απομείωσης του χρέους αλλά αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνοδεύεται η σχετική ρύθμιση από ένα νέο πρόγραμμα. Παράλληλα, έμεινε πιστός στη γερμανική γραμμή να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, θέλει να αποφύγει πάση θυσία ένα νέο δάνειο που θα συνοδεύεται από ένα νέο Μνημόνιο, αλλά ο κ. Σόιμπλε έχει κατ’ επανάληψη πει ότι ίσως κάτι τέτοιο – μικρότερο, βεβαίως, από τα προηγούμενα δάνεια – ίσως αποδειχθεί αναγκαίο. Χθες πάντως διευκρίνισε ότι δεν είναι κάτι για το οποίο θα πιέσει, απλώς, αν χρειαστεί, η Γερμανία θα βοηθήσει.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες τα εξής: «Ο κ. Σόιμπλε έδωσε συγχαρητήρια για τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα, δήλωσε ικανοποιημένος για την πρόοδο της χώρας, τόνισε όμως ότι το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί όπως έχει αποφασιστεί. Το φθινόπωρο, όταν θα έχουμε όλα τα στοιχεία της τρόικας, θα εξετάσουμε το μέλλον του ελληνικού χρέους και θα δούμε αν η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα. Ο κ. Σόιμπλε δεν πιέζει για τρίτο πρόγραμμα και το Βερολίνο θα χαρεί αν η Ελλάδα δεν χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα, σε περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο χρειαστεί εμείς θα βοηθήσουμε».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά τη χθεσινή συνάντηση Δένδια – Σόιμπλε δεν έγινε εκτενής συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα. Το γεγονός πάντως ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επέλεξε να τα αναδείξει φανερώνει την επιθυμία της γερμανικής πλευράς να ξεκαθαρίσει ήδη από τώρα τις προθέσεις της σε αυτά.

Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε «σε εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα», σύμφωνα με τον κ. Δένδια. «Η επιτυχία σας είναι και δική μας επιτυχία» φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε στον έλληνα υπουργό, κατά τη διάρκειας μιας ώρας συνάντησή τους.

ΘΕΤΙΚΟΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Σόιμπλε ανταποκρίθηκε θετικά στο ελληνικό αίτημα να δοθεί η δυνατότητα αναχρηματοδότησης υφισταμένων δανείων μέσω ΕΣΠΑ. «Θα πρέπει να υπάρξει ευελιξία στη χρήση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων» φέρεται να απάντησε.

Ο κ. Δένδιας έθεσε επίσης θέμα αύξησης της συμμετοχής της Γερμανίας κατά 30 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και ειδικότερα στο υποταμείο για τα επιχειρηματικά κεφάλαια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να αρχίσει η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το φθινόπωρο. «Συζητήσαμε το πώς θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο με λιγότερους φόρους, αλλά και με ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία, που μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση και να αναπτυχθούν» δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Ακόμη συζητήθηκε η κρίση στην Ουκρανία, «σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του γερμανικού παράγοντα να επηρεάσει την κρίση αυτή» όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας.