Την εκτίμηση ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχε τη τελευταία διετία η Ελλάδα στην προσέλκυση κεφαλαίων «ξεθωριάζει» και πως «πέφτει η αυλαία» για τα ελληνικά χρεόγραφα διατυπώνει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Σε ανάλυσή του για την ελληνική αγορά που δημοσιεύεται την Τρίτη, το Bloomber συνδέει την απομάκρυνση των επενδυτών από την Ελλάδα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, με τους φόβους για βραδύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το αναμενόμενο, αλλά και με τις αμφιβολίες για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών μετά τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ.

Είναι ενδεικτική η αναφορά του Bloomberg ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που το 2013 συγκαταλεγόταν μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών με τις καλύτερες επιδόσεις, πλέον έχει γίνει μια από τις χειρότερες αγορές στον κόσμο.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά το ΧΑΑ έχει υποχωρήσει κατά 11% από τα τέλη Ιουλίου, καταγράφοντας την τρίτη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 92 χρηματιστηρίων παγκοσμίως, ενώ έχει υποχωρήσει κατά 21% σε σχέση με το υψηλό τριετίας που άγγιξε στις 18 Μαρτίου.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως μετά την υποβάθμιση της χώρας σε αναπτυσσόμενη τον Νοέμβριο, οι ελληνικές μετοχές δεν επηρεάστηκαν από την πτώση των νομισμάτων που έπληξε άλλες αναδυόμενες οικονομίες στο πρώτο τρίμηνο 2014. Ωστόσο σήμερα που οι μετοχές αγορών όπως της Βραζιλίας ή της Ταϊλάνδης ανακάμπτουν, οι ελληνικές μετοχές δεν ακολουθούν, καθώς πιέζονται από την πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται πως οι κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία στην εισαγωγή τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίποινα για τις ποινές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, απειλούν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Το δημοσίευμα φιλοξενεί και απόψεις αναλυτή σύμφωνα με τον οποίο οι ελληνικές μετοχές με αποτιμήσεις τριπλάσιες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είχαν σημειώσει υπερβολικά μεγάλη άνοδο, η οποία δεν δικαιολογείται από μια οικονομία που ετοιμάζεται να εξέλθει από μια εξαετή ύφεση.