Οι ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ενισχύονται καταλυτικά, όπως σημειώνεται στο Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της διεύθυνσης οικονομικών μελετών της Alpha Bank. Ένα από τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία είναι η θετική ροή των καταθέσεων προς το τραπεζικό σύστημα για τέταρτο συνεχή μήνα (Ιούνιος 2014), όπως υπογραμμίζεται.

Παράλληλα, στο Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank επισημαίνεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κυρίως μέσω των εξαγωγών, ενώ σημειώνεται η ανάγκη μείωσης της πολύ υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης των συνεπών επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, αναφέρεται: «Ενισχύονται πλέον καταλυτικά οι ενδείξεις ανάκαµψης της ελληνικής οικονοµίας. Ένα από τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία είναι η θετική ροή των καταθέσεων προς το τραπεζικό σύστηµα για τέταρτο συνεχή µήνα (Ιούνιος 2014).

»Επιταχύνθηκε µάλιστα περαιτέρω ο ρυθµός αύξησης των καταθέσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αφού στο τέλος Ιουν. 2014 ανήλθαν στα 163,21 δισ. ευρώ, από 162,1 δισ. ευρώ τον Μάιο 2014, 161,4 δισ. τον Απρ. 2014 και 160,5 δισ. τον Φεβρ.2014. Η επιτάχυνση της αυξητικής πορείας των καταθέσεων λαµβάνει χώρα φυσιολογικά, µετά την εντυπωσιακή ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών από τον ιδιωτικό τοµέα και µάλιστα από ξένους επενδυτές.

»Αυτοί οι επενδυτές δείχνουν έµπρακτα, µε τις σηµαντικές σε όγκο και ποιότητα επενδύσεις, την πίστη τους για την ουσιαστική ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας και την αποκατάσταση σε ικανοποιητικά επίπεδα της κερδοφορίας των τραπεζών στα επόµενα έτη. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή των καταθέσεων θέτει τις βάσεις για την αποκατάσταση µιας θετικής ροής πιστώσεων προς τις βιώσιµες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας, συµβάλλοντας µε αυτό τον τρόπο στην προσδοκώµενη υγιή και διεθνώς ανταγωνιστική ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας.

»Προς την κατεύθυνση της σταδιακής αύξησης των τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συµβάλλουν και η αναχρηµατοδότηση ενός µεγάλου µέρους των Εντόκων Γραµµατίων του ∆ηµοσίου µε εισροές σηµαντικών κεφαλαίων από το εξωτερικό – σε δραστικά µειωµένα επιτόκια για το ελληνικό δηµόσιο, καθώς και οι εκδόσεις σηµαντικών ποσών επιχειρηµατικών οµολογιακών δανείων από µεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

»Αυτές οι εξελίξεις, απελευθερώνουν κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για σταδιακή αύξηση της χρηµατοδότησης του µεγάλου αριθµού των υπολοίπων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, των οποίων η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια αναµένεται να αυξηθεί σταδιακά τους επόµενους µήνες, όπως σηµατοδοτείται από την εντυπωσιακή βελτίωση της καταναλωτικής και επιχειρηµατικής εµπιστοσύνης.

»Έτσι, ο ρυθµός µεταβολής της τραπεζικής χρηµατοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που ήταν ακόµη αρνητικός στο -3,5% σε ετήσια βάση τον Ιούν.2014και τον Μάιο.2014, από -3,7% τον Απρ.2014 και από -4,1% τον Μάρτ.2014, αναµένεται να καταστεί θετικός από τις αρχές του 2015, ή, ενδεχοµένως, και νωρίτερα.

»Μάλιστα, ο ρυθµός αυτός θα ήταν ήδη θετικός αν οι µεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις δεν προσέφευγαν απευθείας στις διεθνείς αγορές οµολόγων για αναχρηµατοδότηση των δανειακών τους υποχρεώσεων σε ευνοϊκό κόστος, κατά ένα µέρος µε µείωση των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες.

Στο Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank επισημαίνεται ακόμη ότι βελτιώνεται ραγδαία η επιχειρηµατική και καταναλωτική εµπιστοσύνη: «Ο δείκτης οικονοµικού κλίµατος (ESI) κυµαίνεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο (102,6 τον Ιούλ.2014 από 92,1 τον Ιούλ.2013), και διαµορφώνεται µάλιστα στο υψηλότερο σηµείο από τον Μάιο 2008».

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές σημειώνεται ότι από τα στοιχεία προκύπτει «πραγµατική βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονοµίας, η οποία ήδη συµβάλλει θετικά στην ταχεία βελτίωση του ελλείµµατος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών τηςχώρας και στην ανάκαµψη και ανάπτυξη της οικονοµίας».

Επιπλέον, τονίζεται: «Σε αυτή την ανάκαµψη και ανάπτυξη πρωτοστατούν οι πιο σηµαντικοί εξαγωγικοί κλάδοι της χώρας, δηλαδή ο τουρισµός, ο αγροτο-διατροφικός τοµέας, πολλοί βιοµηχανικοί κλάδοι (φαρµακευτικά, χηµικά, µέταλλα, µη µεταλλικά ορυκτά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οπτικά, κ.ά.), η ενέργεια, οι λοιπές υπηρεσίες (εκτός του τουρισµού και της ναυτιλίας), κ.ά.

»Μάλιστα στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών από το 2014 συµβάλλει ουσιαστικά και ο µεγάλος τοµέας της παγκοσµίου εµβέλειας ελληνικής ναυτιλίας, που είχε σηµαντική αρνητική επίπτωση στις εξαγωγές και στο ΑΕΠ στην περίοδο 2009-2013 αλλά αναµένεται να έχει δυναµική θετική επίπτωση και στα δύο µεγέθη στην περίοδο 2014-2020 και πιο µακροπρόθεσµα».

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών της Ελλάδος σηµειώνεται ότι «από έλλειµµα ύψους -14,1% του ΑΕΠ το 2007-2008 εκτιµάται ότι θα καταγράψει µηδενικό έλλειµµα το 2014, από έλλειµµα -1,4% του ΑΕΠ το 2013».

Το Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank καταλήγει στην ανάλυση για την ελληνική οικονομία σημειώνοντας ότι: «Αυτό που αναµένεται από εδώ και πέρα είναι η µείωση και της πολύ υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης των συνεπών επιχειρήσεων (που παραµένει ακόµη ως σηµαντικό εµπόδιο στην ανάπτυξη) που θα γίνεται σταδιακά πράξη µε την πιο αποτελεσµατική αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποτελεσµατική είσπραξη των βεβαιωµένων φορολογικών εσόδων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».