Πράσινο φως ανάβει η Κομισιόν για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar, περίπου έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

Το σίριαλ της μεταβίβασης του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία φαίνεται ότι οδεύει προς το τέλος του, καθώς χθες έφθασε στην Αθήνα η απάντηση της αρμόδιας διεύθυνσης της Κομισιόν, που στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση θετικής απόφασης από την ελληνική Ρυθμιστική Αρχή. Το χρονικό περιθώριο για την έκδοση της απόφασης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι ώς τις 29 Σεπτεμβρίου. Στη γνωμοδότησή της – η οποία είναι μη δεσμευτική – η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι όροι της πιστοποίησης του ΔΕΣΦΑ από τη ΡΑΕ ως ανεξάρτητου διαχειριστή συμμορφώνονται πλήρως προς το τρίτο ενεργειακό πακέτο. Το μέτρο το οποίο προτείνεται προς τη ΡΑΕ είναι να μπορεί η Ανεξάρτητη Αρχή να έχει δικαίωμα περιορισμού των δικαιωμάτων ψήφου της Socar σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση των κανόνων ανεξαρτησίας που επιβάλλει το κοινοτικό δίκαιο.

Στη γνωμοδότησή της η Κομισιόν δεν περιλαμβάνει προτάσεις όπως αυτές που είχαν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας (όπως η ανάγκη να μειωθεί το ποσοστό της Socar στο ΔΕΣΦΑ από το 66% σε κάτω του 50%, η αποψίλωση δικαιωμάτων του μετόχου κ.λπ.), κάτι που είχε προκαλέσει την δυσαρέσκεια των Αζέρων.