Ο Μερκούριος Αγγελιάδης, που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο και θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ομογενείς της Αμερικής και ο Κύπριος μεγαλοξενοδόχος Νικολής Νικολαϊδης, είναι οι νικητές του διαγωνισμού για την Αφάντου Ρόδου.

Η χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με την οποία η έκταση των περίπου 1.615 στρεμμάτων παραχωρείται «σπαστά» στους δύο επιχειρηματίες έναντι συνολικού ποσού 42,1 εκατ. ευρώ , δίνει τέλος σε ένα σίριαλ άγονων διαγωνισμών και άκαρπων προσπαθειών αξιοποίησης 15 συνεχών ετών.

Στη μεν εταιρεία M.A.Angeliades που κατέθεσε προσφορά 26,9 εκατ. ευρώ παραχωρείται η έκταση 1.360 στρεμμάτων για το ακίνητο Golf – Βόρειο Αφάντου, ενώ το ακίνητο «Φωνή της Αμερικής» – Νότιο Αφάντου έκτασης 255 στρεμμάτων παραχωρείται έναντι 15,2 εκατ. ευρώ στην εταιρεία του κ. Νικολαίδη T.N. Aegean Sun Investments Limited.

Στις δύο αυτές περιοχές, οι δύο επιχειρηματίες αναμένεται σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ να επενδύσουν πάνω από 300 εκατ. ευρώ για δημιουργία ξενοδοχείων, πολυτελών κατοικιών, αναβάθμιση του γκόλφ, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, κ.οκ.

Από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων, τα 815 στρέμματα παραχωρούνται με το θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκολφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί, βάσει των πλέον σύγχρονων προδιαγραφών, για διάστημα 50 ετών.

Επίσης, από την ανάπτυξη εξαιρείται πλήρως έκταση 286 στρεμμάτων ως ζώνη απολύτου προστασίας του φυσικού τοπίου. Στο υπόλοιπο της έκτασης, που θα αξιοποιηθεί με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, θα αναπτυχθούν, κυρίως, ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και σε μικρό ποσοστό πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες με συνολική δόμηση που δεν θα ξεπερνά τα 151.000 τμ. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό τίμημα αντιστοιχεί σε περίπου 280 ευρώ ανά τμ δόμησης.

Το Who is who τoυ Αγγελιάδη

Ποιοι είναι όμως οι δύο νικητές του διαγωνισμού; Ο Ελληνοαμερικανός Μερκούριος Αγγελιάδης, που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο και διαθέτει την M.A.Angeliades Inc. θεωρείται από τους πλουσιότερους ομογενείς της Αμερικής και κατάγεται από τη Σύμη.

Με βάση παλαιότερα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» ο Αγγελιάδης έχει κατασκευάσει 182 εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, ενώ η εταιρεία του έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Γεννήθηκε το 1941 στη Σύμη και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1960. Λίγα χρόνια αργότερα ίδρυσε τη δική του εργολαβική εταιρία, Magnetic Construction Corp, η οποία έχει κατασκευάσει 186 εστιατόρια – τα περισσότερα ομογενών ιδιοκτητών – μόνο στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, ενώ το 1991 προχώρησε στην δημιουργία της «M.A.Angeliades Inc», μιας από τις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θεωρείται η 5η μεγαλύτερη κατασκευαστική της Νέας Υόρκης, και δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε κυβερνητικά, και δημόσια έργα, όπως σχολεία, σταθμοί του μετρό, κλπ.

Με 25 ξενοδοχεία η Κυπριακή Atlantica

Όσο για τον νικητή στο άλλο σκέλος του διαγωνισμού, τον Κύπριο Νικολή Νικολαίδη, είναι επικεφαλής της Atlantica Hotels and Resorts.

Η Atlantica αποτελεί τον εκπρόσωπο της TUI travel στον ξενοδοχειακό κλάδο και διαθέτει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Διαχειρίζεται συγκεκριμένα 25 ξενοδοχεία στη Μεσόγειο, εκ των οποίων 13 στην Ελλάδα, 8 στην Κύπρο και 4 στην Αίγυπτο. Από τα 25 ξενοδοχεία, τα 13 είναι ιδιόκτητα.

Στα άμεσα σχέδιά της και μέχρι το 2014, περιλαμβάνεται η απόκτηση ενός ακόμη πέντε αστέρων ξενοδοχείου στη Ρόδο και η δημιουργία μιας αντίστοιχης μονάδας στα Χανιά. Με τις νέες επενδύσεις η δυναμικότητά φιλοξενίας της Atlantica θ’ αυξηθεί από 6.300 κρεβάτια σε 8.300.

Αλλωστε από πέρυσι Nικολαϊδης και TUI έχουν υποβάλει τρεις φακέλους για την κατασκευή μονάδων πέντε αστέρων σε Κρήτη και Ρόδο, επενδύσεις που θα υλοποιηθούν με διαδικασίες fast track. Επίσης η TUI αναζητά ευκαιρίες σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, ενώ στο πλάνο επέκτασης συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ξενοδοχείου στην Κω.