Κυνήγι της κερδοσκοπίας από τις καντίνες στις παραλίες ξεκινά το υπουργείο Ανάπτυξης βάζοντας σε διατίμηση βασικά προϊόντα που πωλούνται σ’ αυτές, όπως το εμφιαλωμένο νερό και ο καφές, ύστερα από καταγγελίες καταναλωτών για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει έτοιμη αγορανομική διάταξη με την οποία πρόκειται να επεκτείνει το μέτρο της διατίμησης που ισχύει σήμερα σε τιμές συγκεκριμένων ειδών που πωλούνται εντός των κυλικείων σε αεροδρόμια, αθλητικούς και αρχαιολογικούς χώρους, πλοία, τρένα, σταθμούς ΟΣΕ και υπεραστικών λεωφορείων, κινηματογράφους και θέατρα, δικαστήρια, νοσοκομεία, ΑΕΙ, ΤΕΙ.

Την προώθηση του μέτρου αυτού προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, λέγοντας ότι το κόστος στις οργανωμένες πλαζ είναι απαγορευτικό για τις οικογένειες και πως πρέπει να προωθηθεί το μέτρο της διατίμησης, κάτι που μπορεί να επιβάλει το υπουργείο. «Είναι απαγορευτική η τιμή, κι εμείς εδώ ζούμε, είμαστε όπως είναι ο κάθε Ελληνας» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας ότι «όπου υπάρχει πλαζ η οποία είναι οργανωμένη με εισιτήριο θα βάλουμε διατίμηση. Αρκετά έχουμε ταλαιπωρήσει τον Ελληνα με την πλαζ και την ξαπλώστρα».

Το μέτρο της διατίμησης περιλαμβάνει έντεκα συγκεκριμένα προϊόντα, των οποίων οι τιμές είναι καθορισμένες με αγορανομική διάταξη από το υπουργείο Ανάπτυξης και τα οποία οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στις λεγόμενες κλειστές αγορές είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν στους καταναλωτές. Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται το εμφιαλωμένο νερό, τέσσερις διαφορετικοί τύποι καφέ, τοστ και σάντουιτς καθώς και τσάι.

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ. Και ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης θα επιχειρήσει να βάλει φρένο στις τιμές του νερού και του καφέ στις πλαζ, απαγορευτικές δείχνουν να είναι οι τιμές στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής για τους καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς για μια τετραμελή οικογένεια το κόστος φτάνει ακόμα και τα 76 ευρώ.

Οπως κατέγραψε η καταναλωτική οργάνωση, στην έρευνά της η είσοδος σε μια από τις οργανωμένες ακτές του Λεκανοπεδίου τα Σαββατοκύριακα ξεκινά για ένα άτομο από τα 4 ευρώ και φτάνει τα 25 ευρώ, ενώ για μια οικογένεια με δύο παιδιά 6-12 ετών από 16 ευρώ έως 76 ευρώ.

Το κόστος αυτό περιλαμβάνει την είσοδο στην οργανωμένη παραλία, τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρες, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος αγοράς καφέ, νερού ή άλλων ειδών.

Πάντως, σύμφωνα με την καταναλωτική οργάνωση, είναι επιβεβλημένο και στις οργανωμένες παραλίες να ισχύσουν οι τιμές των βασικών ειδών (νερό, καφές, τοστ – σάντουιτς) που προβλέπονται για τα κυλικεία των πλοίων, αεροδρομίων, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ., ώστε ο καταναλωτής με μικρό κόστος να προμηθεύεται τα είδη πρώτης ανάγκης, και ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης.