Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων αναμένεται να επιφέρει η πρόταση του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε, αναφορικά με τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης τους από ειδική επιτροπή της Βουλής.

Οι σχετικές διατάξεις που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έχουν σύμφωνα με πληροφορίες αποσταλεί ήδη στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Το σχέδιο Τέντε συνίσταται στη συγκρότηση μόνιμης πενταμελούς επιτροπής στη Βουλή, που θα ελέγχει το πολιτικό χρήμα και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων. Η επιτροπή θα αποτελείται από δύο βουλευτές, δύο δικαστές και από έναν από τους υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στελέχη, ωστόσο, των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης θεωρούν πως η επιτροπή με την σύνθεση αυτή δεν θα έχει το «ειδικό» τεχνικό βάρος που απαιτεί ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και ότι εάν δεν προστεθούν σε αυτή στελέχη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ενδεχομένως η επιτροπή «Τέντε» ενδέχεται να βρεθεί μελλοντικά εκτεθειμένη.

Σημειώνεται πως η Γ’ Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες της οποίας προΐσταται ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης εντόπισε το 2013 περισσότερες από 185 περιπτώσεις πολιτικών προσώπων που είχαν υποπέσει σε παραβάσεις του ν. 3213/2003 (περί πόθεν έσχες).

Οι υποθέσεις αυτές δεν αφορούν σε βουλευτές ή μέλη της κυβέρνησης , καθώς στις περιπτώσεις αυτές ο έλεγχος ασκείται από τη Βουλή, αλλά σε γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων (22 υποθέσεις), σε δημάρχους και μέλη δημοτικών συμβουλίων (75 υποθέσεις), σε περιφερειάρχες και μέλη περιφερειακών συμβουλίων (6 υποθέσεις), σε προέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και ιδιωτικού Δικαίου (48 υποθέσεις), αλλά και σε προέδρους και μέλη επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών (37 υποθέσεις).

Ωστόσο, παρά αυτές τις επιτυχίες η πρόταση του Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς για τη σύσταση ειδικής επιτροπής στη Βουλή δεν περιλαμβάνει την Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κάτι που φέρεται να έχει επισημανθεί από τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και από εισαγγελικούς λειτουργούς.

Σημειώνεται πως η «Αρχή Νικολούδη» παρέλαβε το 2013 τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης 36.000 υπόχρεων, ενώ εφέτος αναμένεται να λάβει ακόμη περισσότερες δηλώσεις. Εκπεφρασμένος στόχος της Αρχής είναι μέσα από τις διαδικασίες που αναπτύσσει να προχωρεί σε ενδελεχέστερο και βαθύτερο έλεγχο της οικονομικής κατάστασης των υποχρέων σε δηλώσεις πόθεν έσχες.