Με βάση το νέο καθεστώς, ο αγρότης του καναπέ θα αποτελέσει παρελθόν, ενώ η ενίσχυση που θα εισπράττει από το 2015 και μετά ο παραγωγός σπάει σε πολλά κομμάτια καθώς θα «κτίζεται» σταδιακά.

Το 54% θα αποτελείται από μια βασική ενίσχυση, ίδια ακριβώς και για τους περίπου 700.000 έλληνες αγρότες (κατ’ επάγγελμα και μη). Από εκεί και πέρα, όσοι εφαρμόζουν μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας των καλλιεργειών τους (το λεγόμενο πρασίνισμα) θα εισπράττουν επιπλέον ένα 30%. Επιπλέον 9% ενίσχυση θα εισπράττουν όσοι ασχολούνται με τα 11 παραπάνω προϊόντα για τα οποία οι ενισχύσεις συνεχίζουν να είναι συνδεδεμένες με τα υψηλά ιστορικά δικαιώματα της περιόδου των παχιών αγελάδων, 2000-2002.

Τέλος, αν οι παραπάνω παραγωγοί δραστηριοποιούνται σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές θα εισπράττουν επιπλέον 5% ενίσχυση, ενώ αν είναι νέοι γεωργοί, δηλαδή ηλικίας έως 40 ετών (κατηγορία στην οποία ανήκουν 17.600 γεωργοί), θα πριμοδοτούνται με επιπλέον 2%.

Με βάση αυτήν ακριβώς την κατανομή θα μοιραστούν και τα 2 δισ. ευρώ της άμεσης ενίσχυσης που θα εισπράξουν από το 2015 οι 700.000 αγρότες (βλέπε πίνακα). Σύμφωνα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι τα ποσά των δικαιωμάτων θα κυμανθούν στα 40 ευρώ για τις αροτραίες καλλιέργειες, στα 25 ευρώ το στρέμμα για τους κτηνοτρόφους (βοσκοτόπια) και στα 50 ευρώ το στρέμμα για τις δενδρώδεις.