Με μηνύματα SMS στο κινητό τηλέφωνο θα ενημερώνονται μελλοντικά οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για το ρεύμα που έχουν ξοδέψει καθώς και για τις προγραμματισμένες διακοπές.

Αν πάλι συνδεθούν μέσω του κινητού τους στο Internet ή αν διαθέτουν tablet, τότε θα έχουν πρόσβαση και σε ιστορικά δεδομένα κατανάλωσης, προκειμένου να συγκρίνουν τις καταναλώσεις που έκαναν, για παράδειγμα, τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ή με τον αντίστοιχο πέρυσι. Σε περίπτωση λοιπόν που διαπιστώσουν ότι υπερέβησαν τα συνηθισμένα επίπεδα κατανάλωσής τους, θα μπορούν να κάνουν ορθολογικότερη χρήση. Διαφορετικά, αν δεν θέλουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους, θα βλέπουν ανά πάσα στιγμή τα παραπάνω δεδομένα σε μια μικρή οθόνη μεγέθους κινητού τηλεφώνου εγκατεστημένης στο εσωτερικό του σπιτιού τους, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με τον μετρητή.

200.000 KATOIKIEΣ. Πρόκειται για μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που θα διαθέτουν οι νέοι έξυπνοι μετρητές που πρόκειται να εγκαταστήσει σε μέχρι 200.000 κατοικίες και καταστήματα (170.000 υποχρεωτικά και 30.000 προαιρετικά) ο νικητής του διαγωνισμού που προκήρυξε χθες ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού Συστήματος (ΔΕΔΔΗΕ). Επειδή το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, σε πρώτη φάση οι οθόνες θα εγκατασταθούν μόνο σε 30.000 κατοικίες.

Τα συμπεράσματα από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, που αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία ξεκίνησε αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε, θα χρησιμοποιηθούν για το πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα υποχρεωτικής από την ΕΕ αντικατάστασης ώς το 2020 του 80% και των 7 εκατομμυρίων μετρητών χαμηλής τάσης με έξυπνους ψηφιακούς.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί ώς το τέλος του χρόνου, η αντικατάσταση των πρώτων παλαιών ρολογιών της ΔΕΗ θα αρχίσει μέσα στο 2015. Αλλωστε, ο νικητής υποχρεούται σε εννέα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης να έχει εγκαταστήσει τους πρώτους 10.000 μετρητές και σε 15 μήνες τους υπόλοιπους 160.000. Ως ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται η 22α Σεπτεμβρίου 2014.

ΠΟΛΥΖΩΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ. Ο ψηφιακός μετρητής θα λειτουργεί ως πομπός αλλά και ως δέκτης. Θα ενημερώνει δηλαδή τόσο τον καταναλωτή όσο και τον διαχειριστή του δικτύου. Ο τελευταίος θα μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα τη ζήτηση. Αλλά παράλληλα θα δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ και στους ανταγωνιστές της, τωρινούς και μελλοντικούς, να καθιερώσουν τα λεγόμενα πολυζωνικά τιμολόγια με τρεις ή τέσσερις διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες κατανάλωσης, ενώ σήμερα ισχύουν μόνο δύο, για την ημέρα και για τη νύχτα.
Τα πολυζωνικά τιμολόγια θα «τιμωρούν» όσους καταναλωτές συνεχίζουν να κάνουν μαζική χρήση ηλεκτρικών συσκευών τα μεσημέρια (π.χ. 12.00-14.00), αφού τις ώρες εκείνες το ρεύμα θα είναι ακριβότερο, μετατοπίζοντας τις καταναλώσεις αυτές σε ώρες εκτός αιχμής (π.χ. 15.00-17.00 το απόγευμα), όταν το ηλεκτρικό θα κοστίζει φθηνότερα. Μελλοντικά, μάλιστα, το κεντρικό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ επεξεργασίας των δεδομένων, που θα εγκατασταθεί μάλλον στο Ρουφ, θα μπορεί να υποστηρίζει και τις λεγόμενες προπληρωμένες κάρτες ηλεκτρικού ρεύματος (prepaid cards). Πρόκειται για κάρτες όπως εκείνες της καρτοκινητής τηλεφωνίας που δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να προαγοράζει χρόνο χρήσης ρεύματος.

Αλλα οφέλη είναι ότι καταργούνται οι χρεώσεις έναντι, όπως και οι τετραμηνιαίες μετρήσεις από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, που γίνονται κυρίως μέσω εργολάβων και που πολλές φορές κάνουν λάθος.