Πιο γερά θεμέλια βάζει η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, την ίδια ώρα όμως φουντώνουν οι κόντρες γύρω από την ιδιωτικοποίησή του. Το βράδυ της Δευτέρας, η Κομισιόν «ξεκλείδωσε» την επένδυση των 230 εκατ. ευρώ της COSCO στο λιμάνι ανάβοντας το πράσινο φως στην ελληνική και την κινεζική πλευρά να προχωρήσουν στην υπογραφή τού μεταξύ τους φιλικού διακανονισμού, που εκκρεμεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο και τον οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς.

Η εξέλιξη είναι αφενός θετική αφού ανοίγει τον δρόμο για την αναβάθμιση της αξίας του Πειραιά ως πανευρωπαϊκού κόμβου διακίνησης εμπορευμάτων, καθώς με την ολοκλήρωση της επένδυσης θα διπλασιαστεί ο όγκος των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων από 3,2 σε 6,2 εκατομμύρια TEU.

Ερωτηματικα. Αφετέρου όμως, όπως υποστηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ, δημιουργεί ερωτηματικά για την τύχη του διαγωνισμού πώλησης του 67% του λιμανιού, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή πέντε επενδυτών, μεταξύ των οποίων και η COSCO. Τα ερωτηματικά αυτά επαναλαμβάνει σε προχθεσινή επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μανιατόπουλος, συναινώντας ωστόσο στην πολιτική απόφαση που φαίνεται ότι ελήφθη σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο προκειμένου να προχωρήσει ο διακανονισμός.

Το ερώτημα είναι πλέον τι στάση θα τηρήσουν από εδώ και πέρα οι υπόλοιποι υποψήφιοι, αφού είναι προφανές ότι η COSCO αποκτά σαφές προβάδισμα. Σε περίπτωση που υπογραφεί ο φιλικός διακανονισμός μεταξύ ΟΛΠ και COSCO, πολλοί θεωρούν ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού δεν θα εμφανιστεί ουδείς πλην των Κινέζων, που ούτως ή άλλως προβάλλουν ως φαβορί. Υπάρχει ωστόσο και η άλλη άποψη, μειοψηφική πάντως, σύμφωνα με την οποία μπορεί οι υποψήφιοι να θεωρήσουν πως η συμφωνία ΟΛΠ – COSCO αναβαθμίζει την αξία του λιμανιού και να εντείνουν το ενδιαφέρον τους.

Ο Μώραλης. Ούτως ή άλλως, βέβαια, η εξέλιξη αλλάζει τα δεδομένα για το λιμάνι, ενώ την ίδια στιγμή φουντώνει και το πολιτικό παιχνίδι. Εκτός των επιφυλάξεων του ΤΑΙΠΕΔ και την ανοικτή εδώ και καιρό κόντρα του με τη διοίκηση του ΟΛΠ που διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση, το «όχι» στην πώληση του λιμανιού του Πειραιά επανέλαβε χθες και ο νέος δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης –ο οποίος πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο –έπειτα από συνάντηση που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Σε ταυτόσημη γραμμή δεν είμαστε για το θέμα του ΟΛΠ» είπε ο κ. Μώραλης αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Και πρόσθεσε ότι «η δική μας δέσμευση και η θέση μας, που ισχύει ακόμα, είναι ότι θα έπρεπε να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού. Πρέπει από τη λειτουργία του λιμανιού να έχει όφελος η πόλη του Πειραιά, το οποίο δεν είχε μέχρι σήμερα, να αποκτήσει η πόλη έναν πόρο, που θα προέρχεται από τη λειτουργία του λιμανιού».

Η παραίτηση. Αύριο συνεδριάζει το ΔΣ του ΟΛΠ για να εγκρίνει τον φιλικό διακανονισμό και να αποστείλει τη συμφωνία στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να την εγκρίνει και εκείνο. Μια συμφωνία που σημαδεύτηκε από την παραίτηση χθες της εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΣ του ΟΛΠ, Ελ. Αργυροπούλου. «Η παραίτηση έγινε για προσωπικούς λόγους» έλεγαν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ. Η άλλη ωστόσο εκδοχή, που μοιάζει και η πραγματική, είναι ότι η εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ παραιτήθηκε καθώς έπρεπε να εγκρίνει μια συμφωνία με την οποία δεν συμφωνούσε, εκφράζοντας την εδώ και καιρό δεδηλωμένη αντίθεση του ΤΑΙΠΕΔ με αποφάσεις του μάνατζμεντ του ΟΛΠ, του οποίου το Ταμείο κατέχει το 74%. Η παραίτησή της δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη λήψη αποφάσεων και στο αυριανό ΔΣ του ΟΛΠ, λένε στελέχη του τελευταίου. Ενισχύει ωστόσο την εικόνα της κόντρας που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών.