Αυξήσεις σε δύο δόσεις έρχονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αφενός για δύο περίπου εκατομμύρια εξοχικά και δευτερεύουσες κατοικίες, αρχής γενομένης από τις 25 Ιουλίου, και αφετέρου για το σύνολο των 7,5 εκατ. καταναλωτών από τον Σεπτέμβριο και μετά μέσω των ειδικών χρεώσεων για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Πρόκειται για έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια, όπου εξαιτίας και των φόρων υπήρξε εκτίναξη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από την αρχή του Μνημονίου μέχρι σήμερα. Η χώρα μας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις των αυξήσεων πανευρωπαϊκά, με άνοδο 44% στους οικιακούς λογαριασμούς από τις αρχές του 2010 μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Το γεγονός, δε, ότι ακόμη και σήμερα η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα παραμένει κατά 20% χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα μπορεί να έρθουν και νέα κύματα αυξήσεων.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» («Θερινό ηλεκτροσόκ στα εξοχικά– Πρόταση της ΔΕΗ για αυξήσεις 11%», 27/6/2014), από την προσεχή Παρασκευή 25 Ιουλίου αυξάνεται σε πρώτη φάση μέχρι και 11,5% ο λογαριασμός της ΔΕΗ για περίπου δύο εκατομμύρια καταναλωτές με εξοχικές και δευτερεύουσες κατοικίες που σήμερα ανήκουν στη χαμηλή κατηγορία των μέχρι800 κιλοβατωρών το τετράμηνο.

Πρόκειται για την πρώτη δόση αυξήσεων, αφού από τον Σεπτέμβριο έρχεται και μια δεύτερη, αυτή τη φορά για όλους τους καταναλωτές, και η οποία θα αφορά τις λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Με αυτές που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, οι καταναλωτές χρηματοδοτούν το χαμηλό κόστος ηλεκτροδότησης όσων διαμένουν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και όσων δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ. Η αύξηση στην τιμή του ρεύματος για τις καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο προκύπτει από την κατάργηση της χαμηλής αυτής κατηγορίας που αφορά κυρίως εξοχικά και δευτερεύουσες κατοικίες και την ενοποίησή της με την αμέσως επόμενη κλίμακα, από 801 ώς 2.000 κιλοβατώρες. Δημιουργείται έτσι μια ενιαία κατηγορία, από 0 έως 2.000 κιλοβατώρες.
Σε απόλυτα νούμερα, πρόκειται για επιβαρύνσεις από4 έως και 15 ευρώ το τετράμηνο για το σύνολο του λογαριασμού, ανάλογα με την κατανάλωση που κάνει το κάθε εξοχικό ή η δευτερεύουσα κατοικία. Δηλαδή ένας καταναλωτής με 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα πληρώνει πλέον 146,8 ευρώ αντί για 131,7 ευρώ σήμερα. Απομονώνοντας ωστόσο το σκέλος του ηλεκτρικού ρεύματος, που αποτελεί επιμέρους τμήμα του συνολικού λογαριασμού, η αύξηση φτάνει στο 21%, όπως φαίνεται και από τα παραδείγματα.
Στην κατηγορία που καταργείται, μέχρι δηλαδή τις 800 κιλοβατώρες, ανήκουν σήμερα 2,16 εκατομμύρια παροχές, που σύμφωνα με τη ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι στην πλειονότητά τους εξοχικά και δευτερεύουσες κατοικίες. Οσοι καταναλωτές της κατηγορίας αυτής έχουν εξοχικά ή δευτερεύουσες κατοικίες θα μεταφερθούν στην επόμενη κατηγορία και θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις ώς 11,5%. Οσοι πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (εισοδηματικά κ.ά.) θα πρέπει να υποβάλουν μια αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ (www.deddie.gr) ή να καλέσουν στο 11770, προκειμένου να ενταχθούν στο ΚΟΤ και να μην επιβαρυνθούν. Οσοι ωστόσο δεν πληρούν τα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, ακόμη και αν διαμένουν σε πρώτη κατοικία και έχουν μικρή κατανάλωση (π.χ. εργένηδες, φοιτητές, συνταξιούχοι κ.ά.), δεν θα αποφύγουν την επιβάρυνση. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στο ΚΟΤ ανήκουν 565.000 καταναλωτές επί ενός συνόλου 7,5 εκατ. καταναλωτών.

Η αύξηση εντάσσεται στην υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση από το Μνημόνιο, να καταργηθούν οι λεγόμενες σταυροειδείς επιδοτήσεις. Να σταματήσουν δηλαδή οι μικρές οικιακές καταναλώσεις να επιδοτούνται από τις ακριβότερες χρεώσεις των επαγγελματικών καταναλώσεων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που παράλληλα με τις αυξήσεις σε εξοχικά και δευτερεύουσες κατοικίες ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ και μειώσεις της τάξης του 3%-3,5% για άλλους 1,4 εκατ. εμπορικούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίες φτάνουν μέχρι καιτα 100 ευρώ το τετράμηνο. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποτελέσει σημαντική ανάσα απέναντι στο πρόβλημα του υψηλού κόστους ρεύματος που αντιμετωπίζουνχιλιάδες επιχειρήσεις.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ. Εκτός όμως από την αύξηση στην τιμή κιλοβατώρας των εξοχικών, μέσα στο φθινόπωρο έρχονται νέες επιβαρύνσεις, αυτή τη φορά και για το σύνολο των 7,5 εκατομμυρίων καταναλωτών ρεύματος. Πρόκειται για την αύξηση των λεγόμενων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και οι οποίες επιδοτούν το κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, αλλά και όσων ανήκουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Πόση ακριβώς θα είναι η αύξηση των ΥΚΩ και με ποιον τρόπο θα επιμεριστεί στους καταναλωτές, οικιακούς, εμπορικούς, βιομηχανικούς, είναι άγνωστα. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα είναι αμελητέα. Τα ποσά για ΥΚΩ που χρηματοδοτούν το κόστος ηλεκτροδότησης της Κρήτης και των μη διασυνδεδεμένων νησιών, καθώς επίσης και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, υπολογίζεται ότι είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Προ δύο εβδομάδων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δημοσίευσε σε ΦΕΚ την απόφαση για τα συνολικά ποσά που πρέπει να ανακτηθούν από τους καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ. Αθροιστικά για το 2012 και το 2013 προέκυψε ένα ποσό ύψους… 1,6 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό έχουν απομείνει προς ανάκτηση γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος προϋπολογίζονται επιπλέον 800 εκατ. ευρώ.