Καλοκαιρινές αυξήσεις ως 11,5% επί των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ θα κληθούν να πληρώσουν από τις 25 Ιουλίου κοντά στα δύο εκατομμύρια καταναλωτές με εξοχικές και δευτερεύουσες κατοικίες, οι οποίοι σήμερα ανήκουν στη χαμηλή κατηγορία των μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο.

Στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ωστόσο, που αποτελεί επιμέρους τμήμα του συνολικού λογαριασμού, οι αυξήσεις φτάνουν το 21%. Σε απόλυτα νούμερα, πρόκειται για επιβαρύνσεις από τέσσερα έως και 15 ευρώ το τετράμηνο, ανάλογα με την κατανάλωση της κάθε εξοχικής ή δευτερεύουσας κατοικίας.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, για άλλους 1,4 εκατ. καταναλωτές, εμπορικούς και επαγγελματικούς έρχονται μειώσεις της τάξης του 3%, που φτάνουν μέχρι και 100 ευρώ το τετράμηνο, εξέλιξη που θα αποτελέσει ανάσα απέναντι στο πρόβλημα του υψηλού κόστους ρεύματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» («Θερινό ηλεκτροσόκ στα εξοχικά – Πρόταση της ΔΕΗ για αυξήσεις 11%», 27/06/2014), η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα νέα της τιμολόγια, που εκτός από αυξήσεις σε εξοχικές και δευτερεύουσες κατοικίες, περιλαμβάνουν και μειώσεις για εκατομμύρια καταναλωτές μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι αυξομειώσεις στα τιμολόγια εντάσσονται στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την κατάργηση των λεγόμενων «σταυροειδών επιδοτήσεων» (σσ: οι χαμηλότερες καταναλώσεις επιδοτούνται από ακριβότερες χρεώσεις των επαγγελματικών τιμολογίων), πολιτική που φέρει την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έτσι, η τιμή της κιλοβατώρας για τους καταναλωτές μέχρι και 800 κιλοβατώρας το τετράμηνο αυξάνεται κατά 21%, προκειμένου να εξισωθεί με αυτή της αμέσως επόμενης καταηγορίας (800-2.000 KWh).

Δεν επηρεάζεται από τις αυξομειώσεις καθόλου το κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ) στο οποίο έχουν και ενταχθεί μέχρι σήμερα 565.000 καταναλωτές, απολαμβάνοντας μειωμένη τιμή ως και 49% έναντι των άλλων καταναλωτών.

Όπως υποστηρίζει η ΔΕΗ, η μείωση των σταυροειδών επιδοτήσεων, οδηγεί σε πιο αναλογική τιμολόγηση της κατανάλωσης ρεύματος με βάση το κόστος και αποτρέπει ένα πελάτη να επιβαρύνεται αδικαιολόγητα με ακριβότερες χρεώσεις προκειμένου ένας άλλος να απολαμβάνει φθηνότερες τιμές.

Συνοπτικά οι μεταβολές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ αφορούν:

• Μειώσεις στα τιμολόγια περίπου 1,4 εκατομμύρια καταναλωτών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (γραφεία, μικρά εμπορικά καταστήματα, φούρνοι, εργαστήρια, μικρές βιοτεχνίες, συνεργεία, επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους, κτίρια γραφείων, μεγάλα καταστήματα, μεσαίου μεγέθους βιοτεχνίες, λοιπές παραγωγικές μονάδες κλπ) καθώς και κοινόχρηστους χώρους.

• Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ21, για τη μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματιών, περιλαμβανομένων και των κοινόχρηστων χώρων, η μεσοσταθμική μείωση είναι 3,4% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με κατανάλωση 2.000 kWh το τετράμηνο, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου €3,7/μήνα.

• Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ22, η μεσοσταθμική μείωση είναι 1% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με τριφασική παροχή και μηνιαία κατανάλωση 7.000 kWh, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου €11,6/μήνα.

• Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ23, η μεσοσταθμική μείωση είναι 2,2% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με μονοφασική παροχή και κατανάλωση το τετράμηνο 2.750 kWh την ημέρα και 2.250 kWh τη νύχτα, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμούανέρχεται σε περίπου €6 /μήνα.

• Κατάργηση της κλίμακας οικιακής χρέωσης για καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες (kWh) το τετράμηνο και ενσωμάτωσή της στην επόμενη κλίμακα χρέωσης, γεγονός που οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση 11,1%, η οποία σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά το 11,5% και αφορά μόνο στην κατηγορία αυτή και στο σύνολο του λογαριασμού.

Ενδεικτικά, η αύξηση αντιστοιχεί στο σύνολο του λογαριασμού σε €1,9/μήνα για κατανάλωση 400 kWh το τετράμηνο, και €3,8/μήνα για κατανάλωση 800 kWh το τετράμηνο – που αποτελεί τη μέγιστη αύξηση.

Σημειώνεται ότι στην κατηγορία καταναλώσεων από 1 έως 800 κιλοβατώρες (kWh) υπάρχουν περίπου 2.160.000 παροχές που αφορούν στην πλειονότητα εξοχικές και δεύτερες κατοικίες.

Τα τιμολόγια όλων των άλλων οικιακών πελατών που καταναλώνουν περισσότερες από 800kWh το τετράμηνο παραμένουν αμετάβλητα, όπως επίσης δεν αλλάζει και η χρέωση του νυχτερινού τιμολογίου το οποίο χρησιμοποιείται διεθνώς και σε ευρεία κλίμακα, με στόχο την προώθηση της ορθολογικής χρήσης ενέργειας.

Τι ισχύει για όσους ανήκουν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Το σύνολο των ευάλωτων καταναλωτών και ενταγμένων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) δεν επηρεάζεται καθόλου και δεν υπάρχει καμία μεταβολή. Οι δικαιούχοι συνεχίζουν να λαμβάνουν έως και 49% έκπτωση.

Όσοι έχουν κατανάλωση μικρότερη από 800 κιλοβατώρες και είναι η πρώτη τους κατοικία, καλούνται να υποβάλουν μια απλή αίτηση στο Διαχειριστή του Δικτύου ( www.deddie.gr) και ακόμα πιο εύκολα για πελάτες ΔΕΗ με ένα τηλεφώνημα στο 11770, προκειμένου να εξεταστεί αν πληρούν τους όρους ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Στο Κοινωνικό Τιμολόγιο έχουν ήδη ενταχθεί 565.000 καταναλωτές (άτομα με χαμηλό εισόδημα, γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα, άνεργοι, άτομα με αναπηρία, άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, και πολύτεκνοι). Με τη πρόσφατη διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί (πλέον εντάσσονται όσοι είναι άνεργοι από 3 μήνες και πάνω, και όχι από 6 μήνες και πάνω όπως ίσχυε παλαιότερα).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΔΕΗ δεν θα έχει κανένα οικονομικό όφελος ή απώλεια από τον εξορθολογισμό των τιμολογίων, καθώς οι αναπροσαρμογές οδηγούν σε ουδέτερο αποτέλεσμα. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ θα ανακοινώσει και νέα εμπορικά κίνητρα προς τους καταναλωτές.​