Παράταση για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων εξετάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες ανεβάζουν τον πήχη των άτοκων δόσεων για την πληρωμή των φόρων με κάρτες και βγάζουν από το συρτάρι τα φοροδάνεια.

Αναλυτικά, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι έχει τεθεί στο τραπέζι το σενάριο να ανοίξει εκ νέου η εφαρμογή του Taxisnet για τις 100.000 περίπου δηλώσεις φόρου εισοδήματος που δεν έχουν υποβληθεί. Σε αυτή την περίπτωση οι «αργοπορημένοι» φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν μεν με πρόστιμο για την καθυστέρηση της υποβολής, θα μπορούν όμως να δηλώσουν τις αποδείξεις που συγκέντρωσαν και κατ’ επέκταση να αξιώσουν το αφορολόγητο των 2.100 ευρώ που προκύπτει με τη συλλογή των προβλεπόμενων αποδείξεων.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση καθυστερημένης υποβολής φορολογικής δήλωσης επιβάλλεται επιπλέον φόρος 1% επί του ποσού που πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος για κάθε μήνα καθυστέρησης, ενώ ως ημερομηνία υπολογισμού του επιπλέον φόρου λογίζεται η 15η Ιουλίου 2014. Στην περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος προς καταβολή, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για την καθυστέρηση.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Παράλληλα η Alpha Bank ανέβασε τον πήχη των άτοκων δόσεων για την εξόφληση των οφειλών τους προς το Δημόσιο στις 9 για όσους χρησιμοποιήσουν τις κάρτες της. Ταυτόχρονα, για μεγάλες οφειλές ανακοίνωσε χθες πως διαθέτει ειδικό «φοροδάνειο» με κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor τριμήνου πλέον περιθωρίου 5,75% για ποσό έως 100.000 ευρώ και μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 25 έτη.

Αντίστοιχα προγράμματα καταβολής φόρων με πιστωτικές κάρτες διαθέτουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς επιτρέπει την πληρωμή του φόρου εισοδήματος έως σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Για την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας αλλά και της Eurobank, οι κάτοχοι καρτών μπορούν να πληρώσουν την οφειλή τους έως σε 9 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι, πέρα από τις άτοκες δόσεις, απολαμβάνουν και την έκπτωση για την εφάπαξ οφειλή που ανέρχεται στο 1,5% επί του ποσού του φόρου και μια σειρά από άλλα προνόμια που προσφέρουν οι τράπεζες, όπως πόντοι που μετατρέπονται σε δώρα ή και συμμετοχές σε κληρώσεις. Αρκεί να πληρώνουν στην ώρα τους την οφειλή, γιατί αλλιώς επιβαρύνονται με τσουχτερά επιτόκια που ξεπερνούν το 16%. Σημειώνεται ότι τα προγράμματα άτοκων δόσεων αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο ακινήτων αλλά και μια σειρά από άλλα χαράτσια που περιμένουν τους φορολογουμένους έως το τέλος του έτους, όπως τα τέλη κυκλοφορίας ή τα τέλη τακτοποίησης των αυθαιρέτων.