Τρεις στους τέσσερις μισθωτούς έχουν χάσει εισόδημα μέσα στον τελευταίο χρόνο, ενώ τέσσερις στους δέκα εκτιμούν ότι θα υποστούν νέα μείωση στο επόμενο τρίμηνο.

Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα συμπεράσματα έρευνας του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO η οποία πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 1.100 μισθωτών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και για την κάλυψη βασικών αναγκών ένας στους δύο μισθωτούς χρειάστηκε το τελευταίο τρίμηνο να κάνει ανάληψη από τις καταθέσεις του στην τράπεζα, ενώ το 22% χρειάστηκε να δανειστεί.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ερευνας:

n

Τα επίπεδα εισοδήματος έχουν υποχωρήσει για τρεις στους τέσσερις μισθωτούς στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Η μείωση είναι αναλογικά μεγαλύτερη για τους μισθωτούς ηλικίας 45-54 ετών και για εκείνους με εισόδημα 1.501-2.000 ευρώ.

n

Παρά την τάση σταθεροποίησης που αποτυπώνεται το τελευταίο τρίμηνο, ένας στους τρεις μισθωτούς δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος, ενώ στο 82% των περιπτώσεων η μείωση στο εισόδημα οφείλεται στη μείωση του μισθού.

n

Το 38% των μισθωτών εκτιμά ότι τα εισοδήματά του θα μειωθούν το επόμενο τρίμηνο.

n  

Με το 75% των μισθωτών να έχει χαμηλότερα εισοδήματα σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, η καταναλωτική δύναμη των μισθωτών έχει περιοριστεί.