Η εξέλιξη των τιμών των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ θα βρεθούν σήμερα Παρασκευή στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη στις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας ολοκληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τις μειώσεις στα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών και την πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πλέον μένουν ανοικτά ζητήματα που θα απασχολήσουν την αξιολόγηση του φθινοπώρου όπως η απελευθέρωση ή μη της διατίμησης των ΜΗΣΥΦΑ, αλλά και τα οικονομικά μεγέθη και οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ.

Στο θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένει την έκθεση αποτελεσματικότητας της απελευθέρωσης της χαμηλότερης τιμής. Ωστόσο, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ασκούν πιέσεις για την πλήρη απελευθέρωση της διατίμησης και διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ.

Στη συνάντηση αναμένεται να εξετασθούν και οι οροφές δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ειδικά η οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, τα χρέη του οποίου αυξήθηκαν τον Μάιο στα 1,957 δισ. ευρώ, από 1,946 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.