Την πεποίθηση ότι ο τραπεζικός τομέας είναι σταθεροποιημένος, έχει ανακτήσει κεφαλαιακή επάρκεια, έχει μειώσει τα λειτουργικά του κόστη και μπορεί να συμμετάσχει στη νέα διαδικασία ανάπτυξης της χώρας, εξέφρασε στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς.

Όπως είπε, η ρευστότητα των τραπεζών φτάνει τα όρια πριν από την κρίση: Πάνω από 50 δισ., γεγονός που «δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αρχίσουν να χορηγούν ξανά δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να συγχρηματοδοτούν με τα ευρωπαϊκά ταμεία πολύ περισσότερες επιχειρήσεις και έργα τους τελευταίους 4-5 μήνες».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, μίλησε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με τη διεύρυνση των τραπεζικών υπηρεσιών και με τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

«Έχει βρεθεί λύση για συλλογή 35 δισ. και πιστεύω ότι οι τράπεζες ήδη διαθέτουν έμπειρες ομάδες για τη συλλογή των δανείων» τόνισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό και το νομικό πλαίσιο για την εξεύρεση λύσεων εκτός των δικαστηρίων.