Ιδιαίτερα θερμές αναμένονται οι αμέσως επόμενες ημέρες στον χώρο των τηλεπικοινωνιών καθώς οι τρεις μεγάλοι παίκτες της αγοράς προετοιμάζονται για τη «σημαντική αναμέτρηση» που θα κρίνει το μέλλον τους τα επόμενα χρόνια. Οι όμιλοι ΟΤΕ, Vodafone και Wind ετοιμάζονται να τα δώσουν όλα και να «μοιράσουν τον κόσμο» με πεδίο μάχης τον Ομιλο Forthnet – Nova και τις υπηρεσίες triple play που παρέχει, στις οποίες συγκλίνουν οι τηλεπικοινωνίες και το Ιντερνετ με την τηλεόραση.

Ηδη, η μη δεσμευτική πρόταση ύψους 250-300 εκατ. ευρώ που κατέθεσε στις αρχές της εβδομάδας ο ΟΤΕ για την απόκτηση της Nova δείχνει τη δυναμική που αποκτούν οι υπηρεσίες triple play και στην Ελλάδα, οι οποίες διεθνώς χαρακτηρίζονται ως το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής οικονομίας.

Ο Ομιλος Forthnet – Nova, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μεγάλων παικτών, έχει στραφεί προς τις υπηρεσίες αυτές την τελευταία διετία, διαβλέποντας ότι τα παραδοσιακά τηλεπικοινωνιακά πακέτα double play (τηλεφωνία και Ιντερνετ) σταδιακά συρρικνώνονται. Αλλωστε, στην Ελλάδα η αγορά του triple play παρουσιάζει περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης, καθώς η διείσδυση των συγκεκριμένων υπηρεσιών στα νοικοκυριά είναι ακόμα μικρή.

Ρόλο ρυθμιστή στην όλη ανακατανομή των δυνάμεων του τηλεπικοινωνιακού χώρου θα διαδραματίσει η Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ), κάτοχος του 44% του Ομίλου Forthnet – Nova, η οποία καλείται να απαντήσει θετικά ή αρνητικά στην πρόταση του ΟΤΕ ώς τη Δευτέρα 14 Ιουλίου. Ο άραβας μεγαλομέτοχος της ΕΙΤ βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να πραγματοποιεί μια ιδιότυπη δημοπρασία αυτή την περίοδο, με τους τρεις βασικούς παίκτες της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς να παλεύουν για το μερίδιο που θα τους δώσει τον απόλυτο έλεγχο στον χώρο και θα τους βάλει σε ένα νέο περιβάλλον ευρύτερου ανταγωνισμού και με άλλους κλάδους, όπως το broadcasting.

Σε περίπτωση που ο ΟΤΕ αναδειχθεί νικητής, διατυπώνονται προβληματισμοί και ενστάσεις που κάνουν λόγο για «μονοπώλιο», δεδομένου ότι ο Ομιλος ΟΤΕ κατέχει την ΟΤΕ TV. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι «μονοπώλιο στη συνδρομητική τηλεόραση δεν υφίσταται, καθώς για αρκετά χρόνια η Nova ήταν μόνη της σε αυτό το πεδίο», ενώ επιπλέον υποστηρίζεται ότι «χώρος για δυο εταιρείες στον τομέα αυτό στην Ελλάδα δεν υπάρχει». Αλλωστε είναι πρόσφατη η ιστορία με τον Alpha Digital που επιχείρησε να ανταγωνιστεί τη Νova για να κλείσει λίγα χρόνια αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται πως όποιος αναδειχθεί πλειοδότης στη δημοπρασία για τη Forthnet – Nova αναλαμβάνει και ένα μέρος σημαντικών χρεών ύψους 320 εκατ. ευρώ, τα οποία ο όμιλος προσπαθεί να ρυθμίσει ήδη από τον περασμένο χρόνο.

Η κινητήριος δύναμη στην πρόταση του ΟΤΕ να αγοράσει τη Nova κρύβεται στα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης που έχει ο κλάδος της συνδρομητικής τηλεόρασης, αφού στην Ελλάδα τα ποσοστά διείσδυσης είναι σημαντικά χαμηλότερα έναντι των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης. Ετσι η μη δεσμευτική πρόταση του ΟΤΕ για την εξαγορά της Nova αποτελεί μια στρατηγική κίνηση περαιτέρω ανάπτυξης του Ομίλου σε μία αγορά με σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Από την άλλη πλευρά, οι Vodafone και Wind, που είναι ήδη μέτοχοι της Forthnet – Νova, ελέγχοντας συνολικά το 40% της εταιρείας, διαβλέπουν πως στην περίπτωση εξαγοράς της Νova από τον ΟΤΕ το τοπίο και οι ισορροπίες στην αγορά θα μεταβληθούν άρδην. Ειδικά η Vodafone το διάστημα αυτό δείχνει διατεθειμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα και αυτό δεν θα μπορέσει να το πράξει με επιτυχία αν δεν είναι σε θέση να παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών(τηλεφωνία, Ιντερνετ και τηλεόραση).

Σημειώνεται πως τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία με βάση τα έσοδα από υπηρεσίες, όπως εκτιμώνται από στελέχη των εταιρειών, δείχνουν την CosmΟΤΕ να κατέχει μερίδιο 51%, τη Vodafone να κινείται στο 31% – 32% και τη Wind στο 17% – 18%. Αν τελικά νικήσει η συμμαχία Vodafone – Wind,το τηλεοπτικό περιεχόμενο της Nova θα είναι διαθέσιμο στα πακέτα και των δύο εταιρειών, που, αν και ανταγωνίστριες, πέρα από τη σύμπλευση στο θέμα Forthnet, έχουν προχωρήσει και σε συνεργασία για το δίκτυο στην περιφέρεια.